Hlavní obsah

Orbán chce rozdávat rodinné domy

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Tisíce Maďarů si vzalo hypotéky v cizí měně a po poklesu hodnoty forintu v uplynulých letech, nezvládají splácení svých enormně narůstajících dluhů. Vláda premiéra Viktora Orbána se proto pokouší novými návrhy zabránit exekuci majetku asi sta tisíc lidí, kteří si vzali hypotéky v cizí měně a nedokážou je splácet. Jedním z řešení má být výstavba státních bytů.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Stát může odkoupit byt od banky a občan nadále zůstane v bytě jako nájemce. Druhým řešením je, že občan se přestěhuje do menšího bytu, na který dostane úvěr od banky. Třetím řešením je přestěhování těchto lidí do státních bytů,“ uvedl Orbán pro deník Blikk.

Státní byty mají být postaveny především v rodinných domech, které stát vybuduje na státních pozemcích. „Chceme postavit rodinné domy se zahrádkou, kde by si lidé mohli něco vypěstovat a tak vypomáhat rodinné kase. Jednalo by se o domy lehké konstrukce stavěné americkou technologií,“ dodal Orbán.

Vláda by chtěla postavit domy pro manžele o rozloze 40 metrů čtverečních a pro rodiny s jedním dítětem o rozloze 50 metrů čtverečních. „Rodina se dvěma dětmi by dostala dům o rozloze 60 metrů čtverečních a v případě pětičlenné rodiny by se jednalo o dům o rozloze 80 metrů čtverečních,“ uvedl Orbán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám