Hlavní obsah

Tisíce Španělů strávily noc po zemětřesení na ulicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lorca
Aktualizováno

Po středečním zemětřesení na jihovýchodě Španělska, které dosáhlo intenzity minimálně 5,1 stupně Richterovy škály, strávily tisíce lidí noc na ulici. Zemětřesení, jež nejsilněji zasáhlo město Lorca, si podle posledních informací místních úřadů vyžádalo osm mrtvých a přes 160 zraněných. Mezi mrtvými jsou i dvě těhotné ženy a jedno dítě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení ve ŠpanělskuVideo: Reuters

 
Článek

Zemětřesení bylo v oblasti nejhorší za půl století. „Lidé se neodváží jít zpět do svých domů. Nemohu jim říct, aby se vrátili, a nemohu jim slíbit, že nepřijde další zemětřesení,“ popsal ještě v noci zmatek ve městě jeho starosta Francisco Jódar.

Původní údaj deseti mrtvých regionální úřady snížily na osm. Tento počet by se podle agentury AFP již neměl zvýšit, neboť nebylo hlášeno pohřešování dalších osob. Oběťmi se staly mimo jiné dvě těhotné ženy, jedna ve věku 22 let," uvedl list El País.

Jedna z obětí ale zachránila dvě děti, zřejmě vlastní. Chránila je svým tělem. Když se zřítila jedna z budov ve čtvrti Viňa, zaměstnanec radnice Juan Manuel Lorca spolu s dalšími pěti lidmi odstraňoval trosky. Pod tělem mrtvé ženy byly dvě děti ve věku jeden a tři roky. Obě byly odvezeny do nemocnice. Jejich stav nebyl zmíněn.

Mezi zraněnými je i zpravodaj státní televize TVE, který smrti unikl jen o vlásek, když na místo, kde se nacházel, spadla zvonice kostela i se zvonem. Poškozeny byly i další historické budovy, mezi nimi věž místního hradu z 13. století.

Tisíce lidí na ulici

Po odpoledních otřesech se objevily v nočních hodinách následné záchvěvy. Ulice Lorcy, jejíž historie sahá do římských dob, jsou zaplněny zříceným zdivem a sutí, poničených je mnoho aut. Podle starosty Francisca Jodara strávila noc na ulici až třetina z téměř 90 000 obyvatel města.

Foto: Francisco Bonilla , Reuters

Lidé spali na ulici.

Červený kříž ve čtvrtek postiženým rozdal přikrývky, potraviny, vodu a skládací lůžka. Do oblasti bylo vysláno 200 vojáků, kteří mají pomoci při zajištění nebezpečných budov. Řada kostelů se zřítila během hodiny po zemětřesení, mnoho budov bylo označeno za nestabilní.

Foto: Francisco Bonilla, Reuters

Jedna ze zřícených budov

Vládní socialistická strana a opoziční lidová strana z úcty k obětem přerušily v celé zemi předvolební mítinky před regionálními a místními volbami, které se konají 22. května.

Zemětřesení, která by způsobovala rozsáhlé škody a oběti na životech jsou ve Španělsku ojedinělá. Při zemětřesení v roce 1997 zemřel jeden člověk. Podle záznamů španělského národního geografického institutu v roce 1969 připravilo zemětřesení o síle 7,8 Richterovy škály o život 19 lidí ve městě Huelva na jihozápadě Španělska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám