Hlavní obsah

Jsem Čech, ne Slovák, opravil Remek Medvěděva při ceremoniálu

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Jako „občana Slovenské republiky“ vyznamenal v úterý v Moskvě ruský prezident Dmitrij Medvěděv čs. kosmonauta Vladimíra Remka medailí Za zásluhy o dobývání kosmu. Remek za poctu poděkoval, upozornil však přítomné, že je Čech.

Foto: Milan Syruček, ČTK

První československý kosmonaut Vladimír Remek byl v Moskvě spolu s vyznamenán ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem.

Článek

Remek nejdříve připomněl, že Gagarinova tvář se podle něj stala „tváří kosmonautiky“, jež je díky tomu „věčně mladá“. „Ačkoliv jsem občanem České republiky, letěl jsem za Československo. Počítal jsem se a vždy se budu počítat za čs. kosmonauta,“ poznamenal Remek k chybě protokolu.

Na ISS připomněli také raketoplány

Medvěděv do Kremlu sezval veterány dobývání kosmu včetně někdejších Gagarinových spolupracovníků. Oslava prvního letu člověka proběhla i na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kam před týdnem přivezla ruská loď Sojuz-Gagarin kosmonauty Samokuťajeva a Borisenka a Američana Garanade. Spolu s posádkou orbitálního komplexu Rusem Kondraťjevem, Italem Nespolim a Američankou Colemanovou se spojili přes řídící centrum s Medvěděvem.

Na ISS si zároveň připomenuli i kulaté americké výročí prvního – ještě zkušebního –- startu raketoplánu. V úterý totiž uplynulo přesně 30 let, co „space shuttle“ Columbia vzlétla z floridského kosmodromu na 54hodinový zkušební let s posádkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám