Hlavní obsah

Strana kancléřky Merkelové přijde po 58 letech o moc v Bádensku-Württembersku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stuttgart

Křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové pravděpodobně přijdou po 58 letech o vládu ve spolkové zemi Bádensku-Württembersku. Podle odhadů výsledků dnešních zemských voleb, zveřejněných německými televizemi ARD a ZDF po zavření hlasovacích místností, nezískali s dosavadním koaličním partnerem dostatek hlasů k udržení většiny ve stuttgartském zemském sněmu. Tu by naopak měli mít dosud opoziční Zelení a sociální demokraté (SPD).

Foto: Michael Dalder, Reuters

Lídr vítězné kandidátky zelených v Bádensku-Württembersku Winfried Kretschmann

Článek

Pokud oficiální výsledky potvrdí odhady založené na odpovědích voličů vycházejících z hlasovacích místností, mohl by v čele bohaté spolkové země na jihozápadě Německa poprvé v dějinách Spolkové republiky stanout představitel Zelených.

Podle prognózy veřejnoprávní televize ZDF získala CDU 38,4 procenta hlasů a jejich dosavadní koaliční partner, svobodní demokraté (FDP) 5,2 procenta. Zelení si připsali 24,6 hlasů, SPD pak 23,5 procenta. Podle propočtů ZDF by to oběma dosud opozičním stranám, které mají k sobě tradičně programově blízko, mělo těsně stačit k zisku většiny křesel ve stuttgartském parlamentu.

Zemské volby v Bádensku-Württembersku jsou letos v Německu ostře sledované, neboť jsou vnímány jako minireferendum o politice kancléřky Merkelové a její koalice křesťanských a svobodných demokratů. Tamní politologové nevylučují, že jejich výsledek může mít výrazné dopady i na vládní politiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám