Hlavní obsah

Moskevský soud přijal žalobu na Putina

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Soud v Moskvě začal v pondělí projednávat žalobu na ministerského předsedu Vladimira Putina, což už žalobci považují za vítězství a pozorovatelé za pokrok. Premiéra žalují bývalí členové vlády a poslanci, jež Putin v televizi nařkl, že státu ukradli miliardy.

Foto: Profimedia.cz

Ruský premiér Vladimir Putin

Článek

Putin obvinil své oponenty - bývalého vicepremiéra Borise Němcova, bývalého náměstka ministra pro energetiku Vladimira Milova a někdejšího poslance Vladimira Ryžkova -, že se chtějí znovu dostat k moci, protože jsou už bez peněz a „potřebují si nacpat kapsy“.

Premiér v prosinci v televizním pořadu řekl, že si trojice v 90. letech nakradla miliardy. „Myslím, že když je nezastavíme, nespokojí se s pár miliardami a prodají celé Rusko,“ dodal Putin.

Němcov před pondělním slyšením prohlásil, že neočekává u soudu úspěch, ale samotná skutečnost, že byla žaloba přijata, už je vítězstvím. Trojice po Putinovi požaduje omluvu a odškodné milión rublů (asi 630 000 korun).

Foto: ŘSD, ti, Právo

Ruské soudy jsou Kremlu loajální a připuštění žaloby na premiéra je výjimečné. Někteří to hodnotí jako snahu vyspravit soudům reputaci. Stejně tak je možné, že dojde na obvinění žalobců, když obhajoba předloží důkazy potvrzující Putinova slova.

Reklama

Výběr článků

Načítám