Hlavní obsah

Potřebuji pro tisk lepší hodnocení, žádal Brown velitele v Afghánistánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Poradce bývalého britského premiéra Gordona Browna naléhal na tehdejšího velitele mezinárodních sil v Afghánistánu generála Stanleyho McChrystala, aby zmírnil své nelichotivé hodnocení situace v zemi. Vyplývá to z diplomatických depeší USA, které zveřejnily WikiLeaks prostřednictvím britského listu The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý britský premiér Gordon Brown a někdejší velitel amerických i mezinárodních sil v Afghánistánu generál Stanley McChrystal

Článek

McChrystal při setkání na základně Leatherneck v provincii Hílmand v srpnu 2009 popisoval rostoucí hrozby a šířící se vliv povstalců a varoval, že afghánské úřady ztrácejí důvěryhodnost. Brownův poradce s premiérem po boku podle depeše tvrdil, že takové hodnocení by mohlo znamenat negativní zprávy v tisku.

McChrystal však odmítl své hodnocení zmírnit. „COMISAF (velitel McChrystal) odpověděl, že tomuto argumentu rozumí, ale zachová si svou upřímnost, a že to, co někteří vnímají jako bezútěšné hodnocení, mohou jiní považovat za realistické,“ uvádí depeše.

The Daily Telegraph podotkl, že Brown v té době řešil nedostatečné vybavení britských vojáků a vysoký počet obětí v jejich řadách, což propírala média. Premiér McChrystalovi řekl, že britská veřejnost potřebuje vidět pokrok. „Opakoval, že britská veřejnost potřebuje vidět úspěchy z měsíce na měsíc, ne z roku na rok,“ uvádí americký kabelogram.

McChrystal tvrdil, že situace v Afghánistánu není beznadějná, ale potřebuje dostatek zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám