Hlavní obsah

Francie nepovolí sňatky homosexuálních párů

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Sňatky homosexuálů nebudou ve Francii ani napříště povoleny. Potvrdila to v pátek v Paříži francouzská Ústavní rada, která plní funkci ústavního soudu.

Foto: Profimedia.cz

Duhová vlajka je symbolem hnutí LGBT (lesbiček, gayů, bisexuálů a transvestitů).

Článek

Dosavadní právní úprava, která svatby párů stejného pohlaví neumožňuje a připouští jen registrované partnerství, je v souladu s ústavou, zdůraznili členové instituce, jejíž stanoviska jsou neodvolatelná a konečná. „Za manželství lze považovat pouze svazek mezi mužem a ženou,“ stojí dále ve verdiktu.

Ústavní rada svým rozhodnutím reagovala na stížnost lesbického páru, který je spolu téměř 14 let a vychovává čtyři děti. Ve snaze zajistit sňatkem větší právní záruky svým dětem vyjádřily partnerky domněnku, že zákaz homosexuálních manželství porušuje francouzskou ústavu.

Grémium tím přeneslo další odpovědnost na politiky s tím, že debata a případná změna příslušné normy je záležitostí parlamentu. „Ústavní rada nemůže měnit zákony,“ zdůraznil její šéf Jean-Louis Debré.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám