Hlavní obsah

Ruský prezident má novou jachtu i s kinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv má k dispozici novou luxusní jachtu. Plavidlo dlouhé 54 metrů pojme 12 členů posádky a kromě salónu a pěti kajut pro hosty má i kinosál. Jachta Sirius podle britského deníku The Guardianu přišla v přepočtu na více než tři čtvrtě miliardy korun.

Článek

Prezidentská kancelář přiznala, že loni z druhé ruky koupila jachtu, jejíž úpravy ještě nebyly dokončeny, uvedl list Vedomosti. Úřad nepotvrdil tvrzení britského deníku, že se jedná o původní jachtu Leo Fun, kterou Kreml loni koupil od turecké společnosti Proteksan-Turquoise se sídlem v Istanbulu, která ji údajně pronajímala za 350 000 dolarů za týden (přes šest miliónů korun). Prezidentská kancelář nekomentovala ani výši kupní ceny.

Jachta Leo Fun byla postavena v roce 2009. Kromě ložnice pro prezidenta a velkého salónu má mít pět kajut pro hosty, každá s vlatní koupelnou, ubikace pro dvanáctičlennou posádku, ale i kino. Interiér mimo jiné zdobí umělý vodopád za sklem. Dvojité schody vedou do poschodí s vířivkami a bazénem, v němž se dá i potápět s výbavou.

Mluvčí prezidentské kanceláře Viktor Chrenikov řekl, že jachta se stále upravuje. „Myslelo se na všechno potřebné k prezidentově práci i odpočinku. Prezident by jachtu mohl užívat během olympiády (v Soči) v roce 2014,“ prohlásil. Nová loď má nahradit zastaralou prezidentskou jachtu Kavkaz.

Podle pozorovatelů není náhoda, že se zprávy o nákladné lodi objevily v době, kdy je prezident Medvěděv na ekonomickém fóru v Davosu. Zprávu vidí v kontextu sílícího boje před prezidentskými volbami v Rusku v roce 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám