Hlavní obsah

Rusové už nechtějí "nekrofilní symbol" a žádají pohřeb Lenina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusové by chtěli pohřbít zakladatele Sovětského svazu Vladimíra Iljiče Lenina. Jeho tělo je vystaveno v mauzoleu na Rudém náměstí v Moskvě i dvacet let po zániku státu.

Foto: Profimedia.cz

Leninova mrtvola leží v moskevském mauzoleu od roku 1924.

Článek

Obyvatelé Ruska mohou podle ČTK na internetu hlasovat, zda chtějí dál mít nabalzamované ostatky nebo nechat Lenina pohřbít. Pro druhou možnost se zatím vyslovilo 70 procent hlasujících.

Poslanec Vladimir Medinskij označil památník za "pohansko-nekrofilní symbol" a připomněl, že sám Lenin o žádné mauzoleum nestál. "Každý ví, že Lenin si  vystavení mauzolea nepřál. Stejně tak i jeho příbuzní, sestra, bratr a matka byli proti tomu. Chtěli ho pohřbít v Petrohradu. Ale komunisté na přání Lenina a rodiny nehleděli. Chtěli kult," citoval server pravda.ru poslance.

Podle podnikatele Vasila Bojka-Velikeho nemá podobné výsady v Rusku nikdo, ani Stalin. Ten prý aspoň zemi zařídil vítězství ve druhé světové válce. "Lenin neudělal nic, pro naši zemi znamenal jen zlo," řekl podnikatel a kulturní mecenáš.

Komunisté a Kreml jsou proti

Podobné debaty probíhají v zemi léta, komunisté ale vždy byli proti a při každém návrhu na pohřbení ostatků se tvářili rozhořčeně. Zrušit mauzoleum a Lenina pohřbít nemá v plánu ani Kreml.

V centru Moskvy je uloženo pouze tělo. I z něj však zůstaly jen zbytky a části byly postupně nahrazeny. Ostatky proto vypadají jako z vosku. Mozek politika je ve zvláštním ústavu, který vznikl jen kvůli tomuto orgánu.

Lenin zemřel v roce 1924 a ostatky byly poté vystaveny v provizorní dřevěné budově. Dnešní pyramida se začala stavět v roce 1929. V dobách minulých stávaly před mauzoleem dlouhé fronty, nyní tolik zájemců není.

Vstup do mauzolea je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám