Hlavní obsah

Rusko si v dodatcích vymiňuje možnost odstoupit od smlouvy o odzbrojení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Dodatek ke smlouvě o jaderném odzbrojení START, který k textu připojila v pátek při druhém čtení ruská Státní duma, obsahuje možnost od smlouvy odstoupit, pokud by americká protiraketová obrana ohrožovala ruské bezpečnostní zájmy. Očekává se, že konečný souhlas s ratifikací vysloví ruští poslanci při třetím čtení 25. ledna. Smlouva snižuje strategické jaderné arzenály obou zemí asi o třetinu.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Hlasování o smlouvě o jaderném odzbrojení v ruské Dumě.

Článek

"Fakticky jde o odpověď na ustanovení, které k dokumentu připojili američtí partneři," vysvětlil místopředseda sněmovny Oleg Morozov ruské dodatky. Americký Senát při ratifikaci připojil k smlouvě dodatek, podle kterého smlouva nesmí omezit americkou protiraketovou obranu.

Moskva si v dodatku vyhrazuje právo jednostranně od smlouvy odstoupit, pokud by protiraketové systémy či nejaderné zbraně - americké či jiných států či skupiny států - ohrozily ruskou národní bezpečnost.

Postup Dumy podpořil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, podle kterého nelze oslabit vazbu mezi útočnými a obrannými zbraněmi, vyjádřenou v preambuli smlouvy.

Ruskou odpověď na připomínky amerického Senátu představuje pět dodatečných článků k textu zákona o ratifikaci. Ten se tak z jediné věty rozrostl na několikastránkový dokument. Pro přijetí dodatků hlasovalo jednomyslně všech 341 poslanců, kteří se do hlasování zapojili.

Kvůli americkému dodatku se ratifikace v Dumě protahuje, text prochází třemi čteními a ne jedním. [celá zpráva]

Smlouva se ruských arzenálů nedotkne

Smlouva, kterou loni v dubnu v Praze podepsali prezidenti Dmitrij Medveděv a Barack Obama, dává Rusku a Spojeným státům sedm let na to, aby své strategické arzenály omezily zhruba o třetinu. Počet hlavic má klesnout na 1550 z dosavadních 2200. Počet rozmístěných nosičů, tedy ponorek, letadel a raket, klesne na 700. Nová smlouva rovněž umožňuje vzájemné kontroly jaderných arzenálů, což nebylo možné od předloňského prosince, kdy vypršela platnost původní smlouvy START.

Fakticky se má snižování zbraní týkat hlavně USA, protože v počtu nosičů je Rusko už pod stanoveným stropem a zastaralé rakety ze sovětské éry musí vyřazovat rychleji, než je stačí nahrazovat. Ministr obrany Anatolij Serďukov ve sněmovně připustil, že Moskva nebude nucena zlikvidovat "ani jedinou" zbraň, protože stropu nosičů dosáhne až v roce 2028. V případě hlavic se tak stane v roce 2018.

Někteří experti také předvídají, že fungující protiraketová obrana USA a jejich evropských spojenců zřejmě nevznikne dříve, než platnost nové smlouvy vyprší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám