Hlavní obsah

Radičová se ve Vídni omluvila za elektrárnu Mochovce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Slovenská premiérka Iveta Radičová se omluvila za květnové jednostranné rozhodnutí Slovenska o dostavbě 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Mochovce. Uvedla to po nedělním jednání s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem ve Vídni.

Článek

„Uznávám námitku a omluvila jsem se za to, že květnové rozhodnutí týkající se Mochovců se v Rakouské republice dozvěděli až z médií,“ cituje Radičovou agentura TASR.

Slovensko podle premiérky nedodrželo dohodu, že rozhodnutí týkající se dostavby elektrárny v Mochovcích budou následovat až po dohodě ve smíšené 20členné komisi.

„Zavázala jsem se, že každé rozhodnutí vlády bude v dané komisi prodiskutováno a rakouská vláda bude informována o každém rozhodnutí přímo vládou Slovenské republiky,“ dodala Radičová.

Předsedkyně slovenské vlády ubezpečila rakouské partnery, že dostavba Mochovců bude transparentní. „Tak, jako jim záleží na bezpečnosti, stejně tak na ní záleží i naší vládě,“ zdůraznila Radičová.

O dostavbě Mochovců rozhodla vláda Roberta Fica, protože po odstavení jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice musí Slovensko elektrickou energii dovážet. Rakousko tehdy tento krok ostře kritizovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám