Hlavní obsah

Vládní prohlášení vyvolalo v Maďarsku posměšky

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský parlament schválil Prohlášení národní spolupráce, jehož vytištěný text má být v rozměru 50x70 cm vyvěšen na viditelném místě ve státních institucích. Patetický obsah prohlášení i povinnost vyvěšovat je vyvolaly v Maďarsku posměšky.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Dokument konstatuje, že dubnové volby, v nichž strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána získala ústavní většinu, byly revolucí. „Po 46 letech okupace, diktatury a dvaceti přechodných letech získalo Maďarsko koncem prvního desetiletí 21. století konečně svébytnost. Na jaře roku 2010 maďarský národ ukázal sílu a uskutečnil revoluci, která proběhla v hlasovacích místnostech. Tím definitivně skončil starý režim a začal nový, režim národní spolupráce,“ píše se v prohlášení.

Prezident proti

Orbán ho označil za „historický dokument“ a nevyloučil, že může být základem příští ústavy země. Nařízení kritizují nejen média, ale i odstupující prezident László Sólyom. Média pak kladou otázku, na kolik tento špás vyjde státní kasu. Sólyom oznámil, že až do jeho odchodu z funkce, tj. do 4. srpna, v prezidentském úřadě prohlášení viset nebude. Podpis jeho následovníka, současného předsedy parlamentu Pála Schmitta, však pod textem dokumentu figuruje.

Ústavní soudce István Szikinger upozornil, že za neuposlechnutí příkazu na vyvěšení prohlášení hrozí sankce. „Pokud státní instituce nedodrží nařízení vlády, hrozí disciplinární řízení až propuštění odpovědného,“ řekl serveru hirszerzo.hu. Zatím není jasné, jestli bude vláda kontrolovat státní instituce, zda nařízení dodržují.

Opozice nešetří sarkasmem

Opoziční socialisté reagovali s notnou dávkou sarkasmu. Podali v zákonodárném sboru návrh zákona o vyjádření lásky, věrnosti a vděku osobě, která je autorem Prohlášení národní spolupráce – Viktoru Orbánovi. Socialisté ironicky navrhují, aby ve státních institucích visela Orbánova fotografie i s životopisem a Orbánovy narozeniny se staly státním svátkem. Za případné odstranění Orbánova portrétu by hrozilo až pět let vězení.

Na internetu se objevilo několik grafických návrhů „posvátného“ textu. Většinou se zobrazuje s komunistickými symboly nebo jako rudá knížka s Orbánovou fotografií na lícní straně.

Reklama

Výběr článků

Načítám