Hlavní obsah

Koalice na Slovensku se dohodla na rozdělení postů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Představitelé formující se pravicová koalice na Slovensku se v pondělí dohodli na rozdělení postů ve vládě a v parlamentě. Příští premiérka Iveta Radičová potvrdila, že o konkrétních jménech se zatím nejednalo. Koalice navíc rozhodla, že nebude blokovat záchranný finanční balík EU.

Foto: Jan Koller, ČTK

Lídři stran budoucí koalice. Zprava Béla Bugár (Most-Híd), Richard Sulík (SaS), Iveta Radičová (SDKÚ-DS) a Ján Figeľ (KDH)

Článek

Na jednáních se účastnili zástupci Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU), strany Svoboda a Solidarita (SaS), Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) a strany Most-Híd.

Podle dohody získá SDKU post premiérky a ministerstva financí, spravedlnosti, zahraničí a školství. SaS obsadí křesla ministrů hospodářství, práce a sociálních věcí, obrany a kultury. KDH získalo ministerstva vnitra, dopravy a zdravotnictví. Most-Híd bude mít post místopředsedy vlády pro menšiny a ministerstva zemědělství a životního prostředí.

Koalice obsadí posty předsedy parlamentu a předsedů deseti parlamentních výborů. Opozice obsadí post místopředsedy parlamentu a předsedů devíti výborů.

Pravděpodobným předsedou parlamentu bude šéf nové strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík.

Záchranný balík EU blokovat nebudou

Koalice navíc rozhodla, že nebude blokovat záchranný finanční balík EU. Bez podpisu Slovenska nemůže evropský finanční mechanismus začít fungovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám