Hlavní obsah

Slovenská pravice se zatím na ministrech nedohodla

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Jednání slovenských pravicových stran se ve čtvrtek zasekla na personálním obsazení příští vlády. Představitelé čtyř stran od stolu odešli s tím, že obsazení postů ve vládě projednají ještě jednotlivé strany. Jednání čtyř pravicových stran o nové slovenské vládě budou pokračovat v pondělí 28. června.

Foto: Jan Koller, ČTK

Iveta Radičová (SDKU-DS)

Článek

Jasné je zatím jen to, že Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKU) bude mít ve vládě pět postů, strana Svoboda a Solidarita (SaS) čtyři, Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) tři a strana Most-Híd rovněž tři posty.

„Chce to svůj čas,“ zdůraznil po jednání předseda SaS Richard Sulík, který je horkým kandidátem na funkci ministra financí nebo na post předsedy parlamentu.

Příští premiérka Iveta Radičová (SDKU) zdůraznila, že v rámci zeštíhlování státní správy bude mít každé ministerstvo pouze jednoho státního tajemníka (náměstka ministra), který bude ze stejné politické strany jako ministr. „Každý politický subjekt bude mít zastoupení tam, kde má silné programové a odborné zázemí. Chceme vybrat nejlepší možnou kombinaci,“ dodala Radičová.

Fotbal i korupce 

Do debaty politiků ve čtvrtek zasáhl i fotbalový zápas na mistrovství světa, kde vítězné Slovensko na úkor svého soupeře, mistrů světa z Itálie, senzačně postoupilo ze základní skupiny. Politici kvůli utkání jednání dokonce přerušili.

Do povolebního vyjednávání také zasáhla doutnající aféra s údajným pokusem o kupčení s hlasy. Poslanec za SaS Igor Matovič internetovému portálu Aktuálně.sk řekl, že mu bylo nabídnuto 20 miliónů eur (přes půl miliardy korun), pokud společně s dalšími třemi zákonodárci nepodpoří novou vládu a vyvolá tím předčasné volby. Koalice středopravých stran přitom bude mít v novém parlamentu nevýraznou většinu čtyř poslanců. [celá zpráva]

Slovenské parlamentní volby před necelými dvěma týdny s výrazným náskokem vyhrál levicový Směr-SD dosavadního premiéra Roberta Fica. Většinu v Národní radě však získaly středopravé strany. Na Slovensku pravděpodobná budoucí koalice postupuje při tvorbě programu a sestavování kabinetu rychleji než trojice stran v Česku, kde se volby konaly o dva týdny dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám