Hlavní obsah

Kaczyńského dcera blokuje prezidentské apartmá, nechce ho vystěhovat

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týden před druhým kolem prezidentských voleb v Polsku neví pracovníci sídla hlavy státu, kde jim hlava stojí. Problémy jim přidělává dcera prezidentského páru, který zemřel v dubnu po leteckém neštěstí ve Smolensku. Marta Kaczyńská nechce uvolnit prezidentský apartmán, který její rodiče obývali. Brání tak jeho rekonstrukci před nastěhováním nového prezidenta.

Foto: Reuters

Dcera zesnulého prezidenta Lecha Kaczyńského Marta

Článek

Přestože to Marta Kaczyńská již slíbila, stále si nepřišla pro osobní věci po rodičích. Od smrti polského prezidenta uplynulo již dva a půl měsíce, do těchto jeho prostor však nemá nikdo přístup.

Jenže v tom je právě problém, protože apartmá, které se nachází ve druhém poschodí prezidentského paláce, je třeba zrekonstruovat a vymalovat. Navíc jsou tam problémy s klimatizací a ventilací, potřebují vyměnit. Nikdo však zatím netuší, kdy bude možné práce provést.

„Marta Kaczyńská o tom nechce s nikým mluvit, považuje to za svoji soukromou věc,“ řekl sobotnímu portálu deníku Fakt zastupující ředitel prezidentské kanceláře Jacek Michalowski.

Jedním z důvodů, proč ještě věci nebyly vystěhovány, je asi to, že Jaroslaw Kaczyński 4. července možná porazí svého rivala Bronislawa Komorowského. Věci jeho bratra Lecha by pak mohly v paláci nadále zůstat.

Podle průzkumu GfK má však v předvolebních průzkumech navrch Komorowski, kterého by volilo 53 procent Poláků.

Reklama

Výběr článků

Načítám