Hlavní obsah

Ruský bankéř chce koupit Le Monde

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský miliardář Gleb Fetisov chce koupit přední francouzský deník Le Monde. Bývalý senátor a majitel skupiny Moje banka to v úterý řekl listu Kommersant.

Foto: Profimedia.cz

Gleb Fetisov

Článek

„Je to pro mne především obchodní projekt. Máme unikátní příležitost koupit starobylý kus mediálního trhu, jehož hodnota v průběhu let ještě vzroste,“ řekl Fetisov s tím, že podporuje takovou restrukturalizaci v Le Monde, která by nepřipustila politické vměšování do práce jeho novinářů.

Středolevý deník Le Monde byl založen v roce 1944 generálem Charlesem de Gaullem. Jeho vznik symbolizoval rozchod francouzských médií s kolaborací s nacisty během druhé světové války. List do nynějška většinově vlastnili novináři. Deník je ale v dluzích, které musí splatit v červenci.

Do prodeje zasáhl i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, když tento měsíc zablokoval pokus o koupi ze strany tří obchodníků napojených na konkurenční socialisty. Jeden z nich, Xavier Niel, navíc provozuje stránky Mediapart, které jsou proti Sarkozymu.

Rus už jedny noviny vlastní

O koupi Le Monde usiluje i Claude Perdriel, který vlastní též magazín Le Nouvel Observateur.

Fetisov by nebyl prvním Rusem, který by investoval do francouzských médií. Loni koupil tamní bulvární list Le Soir 25letý Alexander Pugačev, syn Sergeje Pugačeva, bankéře a spojence premiéra Vladimir Putina.

Rovněž britské listy Evening Standard a The Independent vlastní Rus - bývalý agent KGB a nynější bankéř Alexander Lebeděv. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám