Hlavní obsah

Medvěděv kritizoval Putina, ignoruje prý ekologii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv ve čtvrtek kritizoval premiéra Vladimira Putina kvůli ignorování problémů životního prostředí a prohlásil, že je připraven zapojit se vahou svého úřadu do diskuse o důležitosti ekologie. Napsala to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Medveděv a Vladimír Putin

Článek

Na schůzce se zástupci vlády a ekologů ve Vnukovu u Moskvy Medvěděv podle Reuters rovněž řekl, že Putinovo rozhodnutí znovu otevřít papírnu na březích Bajkalu, kde jsou největší světové zásoby pitné vody, není konečné. Prezident zároveň odmítl názory, že diskuse o papírně na březích Bajkalu je tabu, protože Putin už o tom rozhodl. "Téma není uzavřené, kdo říká, že je to tabu," uvedl Medvěděv.

I když v Rusku nebývá zvykem, aby prezident premiéra kritizoval, v poslední době se podle Reuters ukazuje, že prezident chce pro sebe větší úlohu jak v domácí, tak zahraniční politice.

Psychický problém

Ekologie se podle Medvěděva dostává do popředí agendy. "V krizi musíte zajistit platy lidí, ale kdo se stará o ekologii? Je to náš psychický problém. Je to problém postoje vedení země k ekologii," zdůraznil Medveděv. "Chtěl bych, aby se k této záležitosti vyjádřila sama vláda. Ať se postaví a řekne, že nechce velké projekty zaměřené na likvidaci dlouhodobých ekologických škod," dodal prezident.

Putin, který je na návštěvě ve Finsku, se shromáždění ve Vnukovu nezúčastnil.

Podle ruských médií Medvěděv požadoval jednou provždy skoncovat v Rusku s "ekologickým nihilismem". Rusko podle jeho slov dosud nemá a nutně potřebuje komplexní systém státního ekologického dohledu. Podle oficiálních údajů v Rusku žije jen 40 procent městského obyvatelstva na území, v němž se provádí kontrola znečištění ovzduší.

Medvěděv varoval před podceňováním problémů životního prostředí. V této souvislosti hovořil o ekologické katastrofě na březích Mexického zálivu, která se podle jeho slov nesmí v Rusku opakovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám