Hlavní obsah

Británie začíná snižovat deficit, připraví mimořádný rozpočet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský ministr financí George Osborne potvrdil, že nová koaliční vláda letos vyškrtne ze státních výdajů šest miliard liber (asi 180 miliard korun). Bude také vytvořen nezávislý úřad, který bude připravovat ekonomické předpovědi, aby vláda nemohla tyto projekce ovlivňovat svými politickými zájmy. Mimořádný rozpočet vláda představí 22. června.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Britský ministr financí George Osborne

Článek

Rozpočtový deficit Británie dosahuje 163 miliard liber (4,9 bilionu korun), tedy asi 11 procent HDP. Osborne prohlásil, že koaliční vláda konzervativců a liberálních demokratů začne "významně deficit snižovat".

Potvrdil slib konzervativců z předvolební kampaně, že již letos z rozpočtu škrtne šest miliard. Ujistil ale, že se nedotkne lidí s nízkými příjmy a "klíčových služeb".

Podrobnosti těchto prvních škrtů vláda oznámí za týden, tedy ještě před mimořádným rozpočtem, který vláda představí 22. června. Osborneův náměstek, liberální demokrat David Laws, prohlásil, že veřejné finance jsou po labouristické vládě v "nepřijatelném stavu". Nová vláda také přehodnotí všechna rozhodnutí o nových výdajích, které labouristé udělali od začátku roku do prohraných voleb 6. května.

Liberální demokraté stejně jako labouristé v kampani tvrdili, že se škrty je potřeba počkat na příští rok, aby se neohrozilo počínající ekonomické oživení. Při koaličních jednáních od tohoto záměru ustoupili.

Osborne také oznámil, že bude vytvořen úřad pro rozpočtovou odpovědnost, který bude nezávisle na vládě připravovat předpovědi růstu a dalších ukazatelů. Podle Osbornea se tak každé další vládě zabrání "si hrát s ekonomickými údaji". Projekce předcházející labouristické vlády byly podle něj většinou chybné a "skoro vždy nesprávným směrem".

Reklama

Výběr článků

Načítám