Hlavní obsah

Fischer odmítl Klausovu kritiku, že nepřijel na pohřeb Kaczyńského

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouský prezident Heinz Fischer v úterý rozhodně odmítl kritiku ze strany svého českého protějšku Václava Klause za to, že řada evropských státníků nepřijela na nedělní pohřeb tragicky zesnulého polského prezidenta Lecha Kaczyńského.

Foto: Christian Bruna , Reuters

Rakouský president Heinz Fischer

Článek

„Mnohým v tom zabránil mrak popela (z islandského vulkánu), mně také,“ zdůraznil Fischer podle agentury APA v rozhlasové stanici Ö1 s tím, že šlo o zásah „vyšší moci“. Klausovy výroky se podle Fischera ne vždy vyznačují největší vyvážeností. „Byl to výrok, který nebyl dobře promyšlen. Ustojím jej však,“ dodal rakouský prezident, který má velkou naději být v nedělních volbách znovu zvolen hlavou rakouského státu.

Případná cesta autem z Vídně do Krakova podle Fischera nebyla žádnou alternativou. Cesta tam a zpět by vzhledem ke špatnému stavu silnic trvala celkem 13 hodin, což - jak dodal - nesmí jeho řidič během jednoho dne absolvovat.

Fischer dále řekl, že se kvůli dopravě do Krakova obrátil i na rakouské vojenské letectvo, zda by nebyla cesta do Polska možná alespoň vrtulníkem. „Odpověď zněla, že letové podmínky pro armádní vrtulníky jsou stejné jako pro jiné stroje a že tomuto požadavku nelze vyhovět,“ hájil se Fischer.

Klaus v neděli řekl, že mu přijde neomluvitelné, jestliže do Krakova nepřijeli politici z Bruselu a dalších zemí. „Já bych rozuměl tomu, že nepřijede kanadský premiér nebo australský generální guvernér..., ale že nepřijedou někteří Evropané, že nepřijede nikdo z Bruselu, to se mi zdá neomluvitelné,“ prohlásil Klaus v ČRo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám