Hlavní obsah

Francouzské úřady vyšetřují blog s citlivými informacemi o prezidentském páru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prokurátor zahájil vyšetřování s cílem zjistit, jak se na jistý blog a poté do tisku dostala informace o údajných manželských problémech mezi prezidentem Nicolasem Sarkozym a jeho ženou Carlou Bruniovou-Sarkozyovou. Prezidentův poradce přitom dospěl k názoru, že se mohlo jednat o spiknutí s cílem destabilizovat hlavu státu. Informovaly o tom v úterý tiskové agentury.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

V noci na 9. března se zpochybnění pevnosti svazku prezidentského páru objevilo v podobě anonymního textu na blogu společnosti Newsweb, kterou využívá týdeník Journal du Dimanche (JDD). Ten nepodloženou informaci zveřejnil. Sarkozy a jeho žena zprávu rezolutně popřeli a označili za lživou. Vedení týdeníku se 25. března omluvilo a oznámilo, že šéf operací společnosti Newsweb podal demisi stejně jako autor blogu s informací.

Společnost Lagardere, která vlastní JDD a jejíž šéf je podle Reuters Sarkozyho přítel, poté podala žalobu proti neznámé osobě za vložení falešných informací do počítačového systému. To vedlo k zahájení vyšetřování prokuraturou.

Jde možná o spiknutí

Prezidentův advokát Thierry Herzog řekl, že ho zajímají motivy, které mohly vést k šíření této fámy. Cílem vyšetřování je podle něj vědět, zda to někdo udělal sám pro sebe, nebo jako vykonavatel něčí vůle. Sarkozyho poradce pro komunikaci Pierre Charon bez upřesnění řekl, že se možná jednalo o nějaký organizovaný komplot spojený s financemi. Z vlády již zaznělo, že se lze obávat nějakého pokusu o destabilizaci Sarkozyho před jeho předsednictvím ve skupině G20 v roce 2011.

Charon také prohlásil na adresu médií, že "strach musí přejít do druhého tábora". Místní novináři jeho slova odsoudili a označili za nemístně výhrůžná. Listy Le Monde a Le Nouvel Observateur napsaly, že žaloba byla podána na nátlak prezidentského paláce. Ten to popřel.

Místní političtí analytici uvedli, že případ je pro Francii premiérou. "Mobilizovat okolí pro otevřený boj s nějakou fámou je něco nového. Tradicí je nechat fámu, aby sama vyprchala. Dělat z této soukromé záležitosti otázku politickou představuje jisté riziko," domnívá se politolog Stéphane Rozes.

Reklama

Výběr článků

Načítám