Hlavní obsah

USA spojencům lhaly o zacházení se zajatci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zástupci tajných služeb Spojených států klíčovým spojencům včetně Velké Británie lhali o zacházení s lidmi zadrženými kvůli podezření z terorismu. Při vystoupení v horní komoře britského parlamentu to v úterý řekla bývalá šéfka úřadu MI5 Eliza Manninghamová-Bullerová. Uvedla to BBC.

Článek

Američané podle jejích slov tajili, že se zajatci zacházejí tvrdě. Například o způsobu, jakým se zacházelo se strůjcem útoků z 11. září 2001 Chálidem Šajchem Muhammadem, se prý dozvěděla až při odchodu z funkce v roce 2007.

Když se o pět let dříve dotazovala, jak se Američanům podařilo přinutit Muhammada, aby promluvil, dostalo se jí odpovědi, že zadržený je hrdý na své činy a rád se jimi chlubí. „Až když jsem z funkce odešla, dočetla jsem se, že podstoupil 160krát waterboarding,“ řekla.

„Američanům velmi záleželo na tom, aby lidé jako my, nezjistili, co dělají,“ doplnila Manninghamová-Bullerová, přičemž odmítla kritiku, že MI5 o týrání vězňů v amerických věznicích věděla a nezabránila mu, i když se týkalo britského občana.

Britská policie v současnosti prověřuje, zda agenti služeb MI5 a MI6 věděli o údajném mučení Brita etiopského původu v americké věznici Guantánamo. Britská vláda navíc čelí 12 žalobám bývalých vězňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám