Hlavní obsah

Sovětská ideologie mi nebyla blízká, přiznal Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv se v interview, které ve čtvrtek vydal Kreml, svěřil, že nemá jen příjemné vzpomínky na Sovětský svaz. Toto prohlášení je podle agentury AFP v kontrastu s chápáním jeho předchůdce, nynějšího premiéra Vladimira Putina.

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Medvěděv

Článek

"Narodil jsem se a vyrostl v Sovětského svazu, v té době jsem se formoval. Ale společnost té doby, její ideologie a její zásady mi ve skutečnosti nebyly blízké," řekl Medvěděv v rozhovoru pro francouzský magazín Paris Match.

"Emočně jsou mi některé vzpomínky příjemné, ale pokud mluvíme o mravech té doby, hlavně pokud jde o ekonomiku, ani na okamžik bych se nechtěl v takových podmínkách znovu ocitnout," prohlásil Medvěděv.

Medvěděvovi bylo šestadvacet, když se Sovětský svaz v roce 1991 rozpadl. O třináct let starší Putin v projevu k národu v roce 2005, když byl prezidentem Ruska, prohlásil, že pád Sovětského svazu byl největší geopolitickou katastrofou 20. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám