Hlavní obsah

Rakušané provedli domovní prohlídky bývalých manažerů Steyru

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

V Rakousku byly provedeny domovní prohlídky u dvou bývalých manažerů zbrojovky Steyr. Důvodem je podezření na korupci při prodeji obrněných transportérů pandur do České republiky. Uvedl to v úterý rakouský list Die Kurier.

Článek

Prohledány byly domy bývalých manažerů firmy Wolfganga Habitzla a Herwiga Jedlaucnika a sídlo firmy ve Vídni-Simmeringu. Rakouská policie jednala na základě aféry, která propukla v Čechách.

Právě tito dva zaměstnanci zbrojovky jsou podezřelí, že nabízeli úplatky za možnost setkávat se s vysokými českými politiky, aby prosadili nákup transportérů pandur. Sami tvrdí, že šlo jen o žert. [celá zpráva]

Friedrich König z protikorupčního oddělení prokuratury řekl, že cílem je objasnit všechna obvinění okolo zbrojovky Steyr. Tu od roku 2003 vlastní americký koncert General Dynamics. [celá zpráva]

Úřad prý jednal na vlastní podnět

Kurier zmiňuje, že jeden z dvojice byl dříve ve firmě jedním z šéfů.

Důvodem prohlídky však může být i skutečnost, že transportéry pandur nakoupila v minulých letech i rakouská armáda. Koupila jich 184.

Fridrich König ale řekl, že úřad jednal ze svého rozhodnutí a na ničí podnět.

Habitzlův právník Hermann Heller se snažil o vysvětlení. Jeho mandant je voják z povolání rakouské armády, který byl na dobu působení u Steyru uvolněn ze služby.

Oběma bývalým zástupcům zbrojovky se prý zdálo zvláštní, že po tolika letech nějaký Čech jeví tak nápadný zájem o starý příběh. Aby přišli na to, co za tím vězí, se zvědavcem se podle advokáta setkali a "vodili ho za nos". [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám