Hlavní obsah

Bývalí manažeři Steyru: O korupci jsme jen žertovali

• Aktualizováno

Bývalí manažeři rakouské firmy Steyr, kteří se měli podle tajné nahrávky Mladé fronty Dnes (MfD) dopustit korupce při prodeji transportérů Pandur pro Českou republiku, svá slova nyní označují za "špatný žert". Nemohli jsme odolat pokušení přivést špatně maskovaného novináře na tenký led, tvrdí manažeři Wolfgang Habitzl a Herwig Jedlaucnik ve svém prohlášení médiím.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obrněný transportér Pandur

Článek

Reportér deníku MfD hovořil v lednu se dvěma někdejšími manažery rakouské zbrojovky Steyr, která české armádě dodává celkem 107 transportérů Pandur za více než 14 miliard korun.

Wolfgang Habitzl a Herwig Jedlaucnik podle listu označili jako muže s podílem na zákulisních dohodách někdejšího premiéra a předsedu ČSSD Stanislava Grosse, bývalého ministra obrany Karla Kühnla a nynějšího ministra obrany Martina Bartáka. Ti to odmítají. Firma Steyr se podle jejího mediálního zástupce Jana Piskáčka k věci nebude vyjadřovat.

Slyšel od nás vše, co slyšet chtěl. Že fakticky všichni politici a politické strany se podíleli na jakémsi dealu
ex-manažeři Steyru

„Když nás ... kontaktoval špatně maskovaný novinář, jenž se vydával za manažera jedné investiční firmy, který chtěl s naší pomocí zpeněžit údajnou pohledávku pana Vlčka, nemohli jsme odolat pokušení přivést jej na tenký led. Naším cílem bylo dopomoci tomuto pánovi ke ‚zlaté malině žurnalistiky´,“ píšou oba manažeři ve svém prohlášení.

"Slyšel od nás vše, co slyšet chtěl"

„Slyšel od nás vše, co slyšet chtěl. Že fakticky všichni politici a politické strany se podíleli na jakémsi dealu. Zašli jsme dokonce až tak daleko a mluvili tak, aby uvěřil, že se na této věci podíleli i politici, kteří v době uzavření smlouvy neměli žádnou funkci. Našeho partnera ani nenapadlo, že jsme svého času zjevně byli schopni hledět do budoucnosti,“ píšou dále.

ČSSD podá kvůli této dvě trestní oznámení na neznámého pachatele - jedno pro pomluvu a druhé pro podezření z úplatkářství, řekl ve čtvrtek místopředseda strany Zdeněk Škromach.

Paroubek žádá vyšetření

Na kauzu reagoval i předseda strany Jiří Paroubek, který byl MfD také zmiňován. „Žádám okamžitě o ustavení zvláštního vyšetřovacího týmu, o neprodlené zahájení šetření a okamžité shromáždění důkazů. Požaduji jasné a nezávislé vyšetření kauzy, a to s první zprávou do květnových voleb. Vyšetření této kauzy musí proběhnout v duchu hesla padni, komu padni,“ uvedl Paroubek v tiskovém prohlášení vydaném ve čtvrtek odpoledne.

"Naši právní zástupci připravují trestní oznámení na pány Jedlaucnika a Habitzla, a to jak v České republice, tak v Rakousku za trestný čin podplácení," uvádí Paroubek..

Ex-manažeři Steyru článek v novinách označili za pohádkový příběh. „Protože se Mladá fronta Dnes a Janek Kroupa podle našeho názoru už dostatečně blamovali, nastal čas informovat média o skutečném stavu výše uvedené věci,“ dodávají manažeři z Německa.

Ministr Barták se brání

Proti nařčení z korupce se vyjádřil také ministr obrany Martin Barták. "Důrazně se ohrazuji proti spekulacím v MfD týkajícím se mé osoby v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur. Zveřejněné informace o mé údajné roli v této kauze považuji za naprosto absurdní, nesmyslné a lživé," píše Barták ve svém sdělení médiím.

"Zdůrazňuji, že bývalé představitele Steyru Wolfganga Habitzla a Herwiga Jedlaucnika neznám, nikdy jsem s nimi nejednal a nikdy jsem se s nimi nesetkal. Jejich tvrzení o mé roli při nákupu obrněných transportérů není založeno na jediném hodnověrném důkazu a společně s redaktorem Jankem Kroupou se pohybují v rovině pomluv a spekulací, které nemají reálný základ," dodává Barták.

Ministrova mluvčí Lucie Kubovičová poslala obsáhlé prohlášení, kde zdůraznila, že Barták se nikdy nesetkal s těmi představiteli firmy Steyr, s nimiž mluvil reportér MfD. "Ministerstvo obrany tyto osoby považuje za nevěrohodné a jejich chování vnímá jako vysoce pravděpodobně osobně motivovanou hrubou provokaci," dodala Kubovičová.

ODS: Naše vláda zakázku pouze převzala

Od nákupu se ústy předsedy Mirka Topolánka distancovala ODS. Topolánek v tiskové zprávě tvrdí, že jeho kabinet převzal v roce 2006 již uzavřenou zakázku, kterou se mu podařilo navíc zlevnit. Podobně jako ČSSD se i ODS vyslovila pro rychlé vyšetření.

"Ve vztahu k jednáním o zakázce po roce 2006 jsou výroky dvou rakouských občanů nevěrohodné," doplnil Topolánek s tím, že manažeři již v té době pro Steyr nepracovali.

Lobbista se prý chtěl mstít

Podle Jedlaucnika by za zprávami o možných podezřelých tocích peněz kolem smlouvy se Steyrem mohl být český lobbista "Petr Vlček". Ten měl v roce 2002 se Steyrem smlouvu, nakonec ale ze spolupráce sešlo. O tomto aspektu případu informovala MfD už ve středu, jméno lobbisty však uvádí jako Jan Vlček.

Podnikatel podle Jedlaucnika kvůli nesplněné smlouvě za 1,4 miliardy korun "přísahal pomstu". "Teď se zdá, že pan Vlček z frustrace chtěl mít přinejmenším nějaký příběh - asi taky v souvislosti s aktuálním skandálem kolem gripenů v Česku," uvedli oba manažeři ve svém čtvrtečním prohlášení.

Anketa

Myslíte si, že při nákupu obrněných transportérů Pandur došlo u českých politiků ke korupci?
Ano
92,1 %
Ne
2,3 %
Těžko říct
5,6 %
Celkem hlasovalo 8888 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám