Hlavní obsah

Chemické zbraně ze SSSR skončily na dně Baltu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Na dně Baltského moře v 90. letech skončily chemické zbraně a radioaktivní materiál z bývalého Sovětského svazu. S odkazem na tvrzení agenta švédské vojenské rozvědky to uvedla televize SVT. Švédští politici ve čtvrtek vyzvali k vyšetření jeho tvrzení, informovala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Podobné barely měli na moře vyvést ruští vojáci v éře zhroucení Sovětského svazu.

Článek

Materiál měl pocházet z bývalé sovětské základny v Lotyšsku, kterou vojáci opustili krátce po rozpadu SSSR. Materiál podle agenta v letech 1989 až 1992 skončil nedaleko největšího švédského ostrova Gotland. „Vyvezli ho v noci a zbavili se jej na dvou místech,“ řekl Donald Forsberg SVT.

Obě lokality pod hladinou Baltu jsou prý vzdálené od míst, kudy povede plánovaný plynovod Nord Stream z Ruska do Německa.

Podle STV vypracovala švédská vojenská rozvědka o údajném vyložení nebezpečného materiálu ve vodách, které jsou nyní součástí švédské ekonomické zóny, tři zprávy, ale nikdo se jimi už dál nezabýval.

Ministr zahraničí Carl Bildt řekl, že televizní dokument neviděl a případ nemůže komentovat. „Musíme zjistit, jaké informace bývalá vláda dostala. Jejím postojem zjevně bylo, že jednat není třeba,“ uvedl šéf diplomacie v rozhlase. Zatímco Bildtův předchůdce Jan Eliasson o zprávách věděl, bývalý ministr obrany Bjorn von Sydow o nich neměl tušení. Všichni teď podporují prošetření uvedených skutečností.

Konzervativní poslanec za Gotland a člen branného výboru parlamentu Rolf K. Nilsson prohlásil, že o radioaktivním materiálu v Baltském moři slyšel už před rokem, ale jeho snahy otevřít vyšetřování vyšly tehdy naprázdno.

Reklama

Výběr článků

Načítám