Hlavní obsah

Brusel hrozí Slovensku kvůli diskriminaci penzijních fondů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise ve čtvrtek pohrozila Slovensku soudem kvůli penzijním fondům. Bruselu se nelíbí, že slovenská centrální banka může fondům omezit investice do cenných papírů a dalších finančních nástrojů. Slováci nyní mají dva měsíce na vyjasnění námitek komise a pokud tak neučiní, nebo situaci přímo nenapraví, celý případ nejspíš poputuje k Evropskému soudnímu dvoru v Lucembursku.

Článek

Komise omezení pro investice penzijních fondů kritizovala v minulosti již jednou, přičemž slovenská vláda slíbila, že problém vyřeší změnou zákona. Ten nově dává Národní bance Slovenska možnost povolit fondu, aby investoval svá aktiva až do 50 procent jejich hodnoty jen do cenných papírů a dalších produktů finančního trhu, které vydal, a nebo se za ně zaručil členský stát EU, který patří do eurozóny.

Taková formulace však podle komise nadále penzijní fondy diskriminuje, protože nemohou investovat do cenných papírů ze členských států EU mimo eurozónu nebo dokonce mimo unii. Brusel se domnívá, že i takový zákon porušuje volný pohyb kapitálu, který představuje jednu ze základních svobod EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám