Hlavní obsah

Putin chce repliku zničeného památníku z Gruzie postavit v Moskvě

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Tragická demolice památníku Gruzíncům padlým v řadách Rudé armády za druhé světové války má nečekanou politickou dohru. Jeho repliku chce totiž v Moskvě nechat vystavět ruský premiér Vladimir Putin. Navrhl to na úterní schůzi předsednictva vlády, upozornila agentura RIA Novosti.

Foto: Tornike Turabelidze , Reuters

Demolice památníku v Kutaisi

Článek

Při sobotním odstřelu Memoriálu válečné slávy v gruzínském Kutaisi zabily letící úlomky železobetonu ženu a její osmiletou dceru, což vyvolalo emotivní reakce v řadě zemí bývalého Sovětského svazu i v samotné Gruzii.

„Podle názoru našich specialistů byl tento památník umělecky cenný. Jenže v tom není ten problém. Jde o další pokus smazat z paměti národů bývalého SSSR vzpomínku na společnou minulost, nevyjímaje hrdinskou minulost,“ kritizoval Putin rozhodnutí Tbilisi 43metrovou stavbu zničit.

„V této souvislosti považuji za možné postavit tento monument v hlavním městě kdysi společného státu (SSSR) - v Moskvě,“ dodal premiér.

Na místě 600tunového objektu z roku 1981 má vyrůst nová budova gruzínského parlamentu.

Putin vyzval, aby se k opětovné stavbě památníku vyjádřil jeho v Tbilisi žijící autor Meraba Berdzenišvili i ruští odborníci. „Je třeba, aby moskevská radnice našla pro památník vhodné místo. Spoléhám na to, že tato iniciativa bude podpořena širokou ruskou i gruzínskou veřejností,“ dodal Putin s tím, že nejaktivnější pozici v projektu by mohla zaujmout gruzínská diaspora žijící v Rusku. Svaz Gruzínců v Rusku vzápětí ohlásil, že by mohl repliku stavby vystavět za své náklady a zahájil jednání s jeho autorem, dodala agentura.      

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám