Hlavní obsah

Angela Merkelová je opět německou kancléřkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Předsedkyně křesťanských demokratů Angela Merkelová povede Německo i v následujících čtyřech letech. V tajné volbě nového kancléře o tom ve středu rozhodli poslanci Spolkového sněmu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Angela Merkelová bude v čele Spolkové vlády po další čtyři roky.

Článek

Pro Merkelovou v tajné volbě hlasovalo 323 poslanců, oznámil předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert. Nová vládní koalice složená z křesťanského bloku CDU/CSU a liberální FDP ve Spolkovém sněmu má 332 zákonodárců z celkového počtu 622. Hlasy ve středeční kancléřské volbě odevzdalo 612 poslanců.

Volba kancléře náleží podle německé ústavy pouze poslancům.

Nový kabinet se má ještě ve středu sejít k prvnímu zasedání. Vláda vznikla už měsíc po volbách, které se uskutečnily 27. září. Volby vyhráli křesťanští demokraté a FDP dosáhla svého nejlepšího výsledku v historii.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Znovuzvolená kancléřka Angela Merkelová přijímá gratulace od opozičního vůdce Franka-Walthera Steinmeier (SPD).

Koaličním stranám to stačilo k získání spolehlivé většiny ve Spolkovém sněmu.

Merkelová byla do nejvyšší funkce v zemi zvolena i po volbách před čtyřmi lety, kdy se svou stranou v boji o Spolkový sněm těsně vyhrála.

Stala se tak první ženou a zároveň prvním politikem z bývalé NDR, který tuto funkci obsadil. Následující čtyři roky stála v čele vlády tvořené CDU/CSU a sociálními demokraty (SPD).  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám