Hlavní obsah

Rasmussen: NATO zůstane v Afgnánistánu, dokud to bude zapotřebí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen při návštěvě Slovenska ve čtvrtek potvrdil, že jednotky aliance zůstanou v Afghánistánu tak dlouho, jak to bude potřebné.

Foto: Yves Herman , Reuters

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Článek

"Cílem mise je posilnění bezpečnosti v zemi. Chápeme, že lidé chtějí vidět nějaký pokrok, chtějí vidět světlo na konci tunelu," uvedl Rasmussen po jednání se slovenským premiérem Robertem Ficem v Bratislavě.

Slovenský premiér Robert Fico potvrdil, že jeho země chce posílit svou vojenskou misi v Afghánistánu, o vyslání bojových jednotek však neuvažuje. "Máme zájem, aby naše ženisty chránili slovenští vojáci," uvedl Fico. V současnosti působí v Afghánistánu 200 slovenských ženistů a zdravotníků.

Rasmussen přivítal změnu plánu americké administrativy v případě výstavby systému protiraketové obrany v Evropě. Fico na společné tiskové konferenci opětovně odmítl případné umístění prvků protiraketové obrany na území Slovenska. "Dokud budu slovenským premiérem, nebudu s tím nikdy souhlasit," dodal Fico.

Rasmussen se v Bratislavě zúčastní neformálního setkání ministrů obrany členských zemí NATO. V souvislosti se setkáním platí v Bratislavě zvýšená bezpečnostní opatření. Na bezpečnost delegací dohlíží slovenská policie, armáda i bezpečnostní složky aliance. Nad městem krouží vojenský vrtulník, na střechách jsou ostřelovači.

Narušení bezpečnosti

V den zahájení schůzky ministrů obrany NATO v Bratislavě byl narušen vzdušný prostor Slovenska. Jak informoval mluvčí slovenského ministerstva obrany Vladimír Gemela, malé letadlo pouze s pilotem na palubě přeletělo nad Bratislavou, kde se akce NATO koná.

"Letadlo letělo na trase z Dunajské Stredy do města Partizánske. Když letadlo v čase 11:59 vzlétlo, letový provoz se spojil s pilotem, který normálně komunikoval. Vzdušné síly armády nebylo nutné použít a letadlo přistálo v Partizánském. Následně policie pilota vyslechla," uvedl Gemela v televizi Markíza.

Reklama

Výběr článků

Načítám