Hlavní obsah

Moskevská policie kvůli Klausovi vyklidila dálnice

Novinky, Miroslav Benč (Moskva)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Prezident Václav Klaus přijel ve středu dopoledne do Moskvy, kde se setkal s ruským prezidentem Dimitrijem Medveděvem. Letadlo přistává na moskevském letišti, delegace vystupuje a hned usedá do přistavených limuzín. Ty utvoří kolonu, zepředu i zezadu několik policejních aut - především mercedesů. Kolona vjíždí na absolutně prázdnou dálnici.

Foto: Miroslav Benč, Novinky

Moskevská dálnice patřila českému prezidentovi a jeho koloně.

Článek

Pocta ve formě vyklizené dálnice či ulice, jaké se v Česku dostalo snad jen prezidentu Obamovi či papeži, je v Moskvě naprosto normální záležitostí. Pracovník české ambasády v Rusku, který doprovází novináře, říká, že je to zcela běžná praxe i u návštěv třeba ministrů zahraničí. Na poznámku novinářů - chudáci Moskvané, kteří trčí v kolonách kolem dálnic, odpovídá: "Moskva je obrovská, lidé to přežijí."

A skutečně, ve tvářích řidičů, kteří trpělivě čekají, nejsou poznat žádné emoce. Zcela v kontrastu s průjezdem prezidentské kolony nedávno Římem, kde se musela s policejním doprovodem prodírat běžným provozem. Italové dávali velmi hlasitě a viditelně najevo, co si o výjimkách na silnicích myslí. Včetně vulgárních gest a nekonečného troubení. Zkrátka Moskvan neprotestuje.

Foto: Miroslav Benč, Novinky

Moskevská dálnice patřila českému prezidentovi a jeho koloně.

Kolona se po vyklizené dálnici chvílemi sotva sune

Princip uzávěry je jednoduchý, policie půl hodiny před průjezdem kolony uzavře všechny nájezdy, čtvrt hodiny poté zase nájezdy otevře. Výsledek? Nekonečné zácpy všude okolo.

Jízda kolony čítající přes deset aut vyklizenou čtyřproudou dálnicí, která tvoří prstencovitý obchvat Moskvy, působí chvílemi absurdně. Asi půl kilometru před ní jede jakési „safety car“, které monitoruje situaci a případné opozdilce vykáže z dálnice. Za ním se asi padesátikilometrovou rychlostí sune kolona s majáky. Místy jedeme téměř krokem, asi se „čištění“ dálnice zpozdilo.

Každých 150 metrů stojí policista a kontroluje situaci. A precizně salutuje.

Na běžné silnici v protisměru

Drama přichází po sjezdu z dálnice na normální silnici, u nás I. třídy. Kolona jede ve dvou řadách i v protisměru. Případná auta v protisměru nemilosrdně vytláčí téměř do příkopu policejní mercedes s houkačkou.

Foto: Miroslav Benč, Novinky

To už vjíždíme do vládní rezidence na zámku Majendorf pár kilometrů od Moskvy, kde prezidenta Klause vítá jeho ruský protějšek Dimitrij Medveděv. O návštěvě Václava Klause tak věděly hned po příjezdu tisíce Moskvanů. I když vlastně, věděli jen to, že někdo přijel. Přes temná skla limuzín nemohli nikoho poznat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám