Hlavní obsah

Střední Evropu zaskočil příval prvního sněhu

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Sníh, nízké teploty a silný vítr zasáhly nejen Českou republiku, ale i okolní státy střední Evropy. Rakousko zažívá největší přívaly bílé pokrývky v říjnu za posledních 25 let, padaly vločky už v nadmořské výšce 300 metrů.

Článek

Nezvykle chladné počasí zasáhlo zejména Štýrsko, kde nárazy větru a sníh způsobily řadu dopravních nehod a výpadky v dodávkách elektřiny. Sver této spolkové země se částečně ocitl bez proudu. V Salcburku v noci na středu napadlo 40 centimetrů nového sněhu. V Rakousku jde podle sdělení rakouského meteorologického ústavu ZAMG o největší množství sněhu v měsíci říjnu za posledních 25 let. Ve Vorarlbersku na západě země strhly padající stromy elektrické vedení železniční trati.

V Alpách už panuje pravá zima. Na nejvyšší hoře Německa Zugspitze naměřili meteorologové metr sněhu. První námrazy se mezitím objevily i v nížinách na severu země a způsobily dopravní problémy.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Zasněžené bicykly zanechané před restaurací u jezera Spitzingsee na jihu Německa

Zima trápí Polsko

Také do Polska dorazilo zimní počasí. Sníh napadl nejen v horských oblastech na jihu země, ale také ve Varšavě. Nna silnicích se kvůli tomu ráno vytvořily dlouhé zácpy. Ve Varšavě nemohou kvůli panujícímu počasí přistávat letadla. Mluvčí polské letecké společnosti LOT Andrzej Kozlowski uvedl, že lety z Bělehradu a Rigy byly zrušeny a další musely být přesměrovány do západní a střední části Polska.

Na některých místech severovýchodního a východního Polska zůstalo bez elektřiny více než 150 tisíc domácností. Na Baltu vítr hnal vodu z moře a Viselského zálivu do řeky Elblong, jejíž hladina stoupá. Voda zalila několik ulic stejnojmenného města. Kolem Gdaňsku zuřila vichřice o rychlosti až 130 kilometrů za hodinu. Kvůli špatnému počasí byla omezena lodní doprava na Baltu.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Jehně na zasněžené pastvině poblíž rakouského Loferu v oblasti Salzburku.

Proud přerušil dodávky ropy přes Ukrajinu

Špatné počasí způsobilo výpadek proudu v západní části Ukrajiny, což si vynutilo pozastavení dodávek ruské ropy přes ropovod Družba do Evropy.

V Maďarsku napadl sníh v lyžařském středisku Bankut. Podle meteorologů jde ale jen o „ochutnávku“ zimy a sníh zde prý nevydrží dlouho. Chladné počasí by mělo panovat i ve čtvrtek a v pátek, poté by se mělo začít oteplovat.

Reklama

Související články

Do Evropy dorazil první sníh

Do Evropy dorazila zima. Sněžilo v ČR, na nejvyšší německé hoře Zugspitze leží od úterý 70 centimetrů sněhu a Rakušané, kteří se ještě před týdnem slunili...

Výběr článků

Načítám