Hlavní obsah

Do Evropy dorazil první sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Vídeň/Bratislava

Do Evropy dorazila zima. Sněžilo v ČR, na nejvyšší německé hoře Zugspitze leží od úterý 70 centimetrů sněhu a Rakušané, kteří se ještě před týdnem slunili v plavkách, se museli převlékali rovnou do lyžařského oblečení. Silný vichr způsobil komplikace v Rakousku, na Slovensku, v Maďarsku a v Itálii. Kvůli rozbouřenému Baltu neodpluly z Polska do Švédska některé trajekty.

Článek

Do středy má podle meteorologů na Zugspitze napadnout dalších 30 centimetrů. Německá meteorologická služba DWD vyzvala Němce, aby se v nadcházejících nocích připravili na teploty pod bodem mrazu. Rozhodně se prý neoteplí před víkendem.

Poprvé během letošního podzimu sněžilo také na hoře Brocken, nejvyšším vrcholu středoněmeckého pohoří Harz. Sněhový poprašek se dnes objevil také na německé straně Krušných hor.

Ve východoněmecké spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko způsobily sněhové přeháňky sérii dopravních nehod. Na pobřežní dálnici A20 ve směru na Lübeck se srazilo 18 vozidel, ve směru na Rostock pak pět aut. Dva lidé se lehce zranili.

Foto: Romina Amato, Reuters

Gotthard Pass ve Švýcarsku

S obtížemi se potýkali i řidiči v jižním Německu, především v Předalpí pokrylo vozovky náledí. V noci hranice, kde je nutné počítat se sněžením, klesne na 600 metrů nad mořem.

Rakousko zasáhl v noci na úterý silný vichr, který v některých částech země dosahoval nárazově rychlosti až 150 kilometrů v hodině. Vídeňané si ještě v pátek užívali téměř třicetistupňových veder, dnes jim teploměry ukázaly jen devět stupňů Celsia.

V horských částech alpské republiky prvně během letošního podzimu sněžilo; v oblastech nad 2000 metrů nad mořem napadlo podle agentury APA až 45 centimetrů. Ve středu by se mohli prvního sněhu dočkat také obyvatelé v údolích. Na severní straně Alp od pohoří Karwendel v Tyrolsku až k okolí hory Ötscher v Dolních Rakousech by mělo napadnout deset až třicet centimetrů sněhu.

Pro jízdu přes výše položené alpské silnice a průsmyky v Rakousku, Itálii a Švýcarsku je zapotřebí zimní výbava, varoval německý ústřední autoklub ADAC.

Foto: Romina Amato, Reuters

Gotthard Pass ve Švýcarsku

Komplikace kvůli silnému vichru mají také obyvatelé a záchranáři na východě Slovenska, kde vítr trápí zejména řidiče lehce naložených či prázdných kamionů. Silnice zablokovaly popadané stromy a v okolí Popradu musely úřady kvůli hustému sněžení některé horské cesty uzavřít.

Vichřice o síle až 105 kilometrů v hodině se prohnala i Maďarskem. Poryvy větru strhaly střechy, elektrické vedení a kácely stromy. Tisíce Maďarů tak zůstaly bez elektrického proudu. Hasiči podle agentury MTI zaznamenali do 17:00 SELČ kvůli škodám, které bouře způsobila, přes 1100 telefonátů na tísňovou linku.

Foto: Danilo Krstanovic , Reuters

Sarajevo

Kvůli rozbouřenému Baltickému moři a silnému větru dnes zůstaly v polských přístavech Gdyni a Gdaňsku některé trajekty, které spojují zemi s jihošvédskými městy Karlskrona a Nynäshamn. Žádný spoj ve středu z Gdyně do Švédska neodpluje, uvedla na svém webu rejdařská společnost Stena Line, která trajektovou dopravu provozuje. Nepříznivé počasí tak narušilo plány asi tří stovek cestujících.

Stokilometrový vítr zvedal v Baltu podle agentury PAP až jedenáctimetrové vlny. Polský meteorologický úřad IMiGW předpokládá, že moře se neuklidní příštích 24 hodin. Na celém polském pobřeží vyhlásily úřady nejvyšší, třetí stupeň nebezpečí.

Vítr a nízké teploty sužují také Itálii, kde od pondělí zahynuli na následky nepříznivého počasí nejméně čtyři lidé. Středoitalský kraj Abruzzo, kde si dubnové zemětřesení vyžádalo téměř 300 obětí, trápí nízké denní teploty a noční mrazy. Úřady se proto rychle snaží najít ubytování pro asi 6000 osob, které stále ještě žijí ve stanech. V celé Itálii způsobila vichřice výpadky elektrické energie a dopravní chaos.

Reklama

Související články

Nový Zéland ochromil sníh, napadl až metr

Nečekaná sněhová nadílka překvapila dnes ráno řadu Novozélanďanů. Na tichomořském souostroví je kalendářní jaro, v noci na dnešek tam ale na některých místech...

Výběr článků

Načítám