Hlavní obsah

Řecký premiér Papandreu povede i diplomacii

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Pouhé tři dny po předčasných parlamentních volbách složila ve středu přísahu nová socialistická vláda pod vedením premiéra Jorgose Papandrea. Ten si překvapivě ponechal i křeslo ministra zahraničí, které zastával už v letech 1999 až 2004.

Článek

Papandreu tím chce údajně naznačit, že hodlá osobně dbát na další zlepšování vztahů Řecka s jeho letitým rivalem Tureckem a řešení kyperské otázky.

Vicepremiérem se stal Theodoros Pangalos, který dříve v socialistických vládách šéfoval diplomacii. Nyní byl pověřen koordinovat chod vlády v oblasti financí a obrany.

Ministerstvo financí povede dosavadní europoslanec Jorgos Papakonstantinu, jeden z nejbližších spolupracovníků premiéra. Papakonstantinův úkol nebude snadný, protože Řecko má jedno z nejvyšších zadlužení v EU - na každého občana asi 25 tisíc eur (asi 635 tisíc Kč). Pět ministerských křesel v kabinetu obsadily ženy.

Papandreovo Panhelénské socialistické hnutí (PASOK) získalo ve volbách téměř 45 procent hlasů a tím i pohodlnou absolutní většinu v parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám