Hlavní obsah

Bývalý francouzský premiér stojí před soudem, žaluje ho i prezident Sarkozy

Právo, Novinky, DPA, ČTK, BBC, aš, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

V Paříži začal soudní proces s bývalý premiérem Dominiquem de Villepinem. Je hlavním obviněným v pět let staré korupční aféře Clearstream. Hrozí mu až pět let vězení, pokuta 375 000 eur (téměř 9,5 miliónu korun) a desetiletý zákaz výkonu státní funkce. Villepin vinu v aféře, jejímž cílem bylo údajně očernit nynějšího prezidenta Nicolase Sarkozyho, popírá. Ten se přidal k žalobě.

Článek

Francouzská média hovoří o velkém duelu velkých pravicových politiků, jejichž soupeření vyústilo ve vzájemnou nenávist, trvající minimálně 15 let.

Skutečnost, že se Sarkozy připojil k trestnímu řízení jako poškozený soukromý účastník, čímž zdůraznil osobní zájem na Villepinově potrestání, vyvolává ale obavy o nestrannost soudu.

Villepin vystupuje jako oběť represe státního aparátu.

V aféře jde o falešný seznam lidí, kteří měli přes lucemburskou banku Clearstream přijímat úplatky za prodej francouzských fregat Tchaj-wanu. Seznam, na kterém bylo 200 jmen, se dostal na veřejnost v létě 2004. Cílem prý bylo poškodit Sarkozyho prezidentské ambice. Na seznamu se ocitlo i Sarkozyho jméno, jenž byl v té době ministrem vnitra a soupeřil s Villepinem o nominaci na prezidentský úřad za vládní Svaz pro lidové hnutí (UMP).

Villepin o seznamu věděl už na přelomu let 2003 a 2004 a ze své tehdejší funkce ministra zahraničí dal podnět k vyšetřování případu tajnými službami DGSE a DST. To ukázalo, že dokumenty byly zfalšované. Villepin ale údajně výsledky šetření vedené generálem Philippem Rondotem záměrně zadržoval. Údajně proto, aby stín podezření na Sarkozym ulpěl natrvalo.

Další vyšetřování vedlo až k Villepinovi. Viceprezident zbrojního koncernu EADS vyrábějícího fregaty Jean Louis Gregorin přiznal v roce 2006, že dal seznam, kde byl i jeho šéf, soudu, ale dodal, že jednal na příkaz Villepina.

Villepin byl poprvé obviněn v prosinci 2006. Od roku 2007 byl vyšetřován 

Sarkozy, který byl rovněž členem vlády, ovšem dokázal využít situace, když se prokázalo, že listina je falešná, aby mohl vystupovat sám jako oběť.

Očekává se, že rozsudek bude vynesen 23. října, ale vše závisí na vývoji procesu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám