Hlavní obsah

Prasečí chřipka poprvé zabíjela v Rusku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Rusku zemřel první člověk nakažený prasečí chřipkou. Informovala o tom ruská agentura Interfax. Ruská akademie věd v neděli večer oznámila, že jím byla zdravotnická pracovnice, která do země nedávno přišla z Bulharska. Ženu, která zemřela už na počátku září, nedokázali lékaři pomoci, zákeřný virus byl odhalen příliš pozdě.

Článek

"Den před jejím úmrtím nám byly předány její vzorky a my jsme okamžitě diagnostikovali prasečí chřipku," uvedl ředitel virologického institutu akademie Dmitrij Lvov. Ženě už ale nemohli pomoci, neboť hned následující den zemřela.

Žena byla zpočátku léčena v místě, kde pracovala. Protože se po dvou týdnech její stav stále  zhoršoval, byla převezena do jedné z moskevských nemocnic. Tam jí provedli testy a zjistili, že je nakažena virem pandemic A/H1N1.

Lvov nevyloučil, že v místě, kde pracovala a kde se také prvních čtrnáct dní léčila, se virem mohli nakazit i její kolegové.

Hlavní hygienik Ruska Gennadij Oniščenko uvedl, že v Rusku se virem zatím nakazilo 381 lidí, u nichž přítomnost viru prokázaly testy. V půlce září to bylo 372. Ve světě se virem nakazilo podle téhož zdroje více než 302 tisíce lidí, z nichž více než čtyři tisíce případů skončily smrtí.

V Evropské unii se dosud "prasečí chřipkou" prokazatelně infikovalo přes 50 000 lidí, z toho většina nemoc překonala bez výraznějších problémů. Na virus H1N1 či na komplikace při jeho souběhu s jinými chorobami zemřelo na kontinentu podle posledních údajů 136 osob.

Nepostiženějšími jsou Británie a Německo. V ČR je dosud evidováno 281 případů nákazy, zatím ale žádné úmrtí.

Stupně varování WHO před tzv. prasečí chřipkou

1 - Mezi zvířaty se nešíří žádné viry způsobující infekci u lidí.

2 - Zvířecí chřipkový virus způsobuje nákazu i u lidí a je považován za potenciální pandemickou hrozbu.

3 - Chřipka se sporadicky vykytuje u lidí, ale nedochází k významnějšímu přenosu z člověka na člověka.

4 - Ověřený přenos z člověka na člověka, který může způsobit epidemii v rámci určité komunity lidí. Významné zvýšení pandemické hrozby.

5 - Přenos z člověka na člověka nejméně ve dvou zemích světa. Silný signál bezprostřední pandemické hrozby.

6 - Virus se šíří do další země v jiném regionu. Globální pandemie je na cestě.

Světová zdravotnická organizace ještě před prázdninami uvedla, že svět zasáhla pandemie této nemoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám