Hlavní obsah

Habsburkové si v Rakousku stěžují u soudu, nemohou kandidovat na prezidenta

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Členové rodiny Habsburků, která svého času vládla rakouskouherské monarchii, se obrátili na rakouský ústavní soud se stížností, že jim legislativa zakazuje ucházet se o prezidentský úřad. Je tak tím podle nich porušeno ústavou zaručené právo na rovnost před zákonem a právo na svobodnou a demokratickou volbu.

Článek

Podle agentury APA se na ústavní soud obrátili Ulrich Habsburg-Lothringen, který je v korutanském Wolfsbergu radním za zelené, a jeho snacha Gabriele Habsburgová-Lothringenová.

Zákaz kandidovat na prezidentský úřad byl na Habsburky uvalen hned při vyhlášení první rakouské republiky v roce 1918. Vztahuje se nejen na potenciální následníky trůnu, ale na všechny příslušníky rodu. Například Ulrich Habsburg-Lothringen nemůže kandidovat, ačkoli by jako následník sotva přicházel v úvahu. Ještě viditelnější je rozpor u jeho snachy, která ztratila právo kandidovat na úřad hlavy státu jen tím, že se do rodiny Habsburků přivdala, řekl jejich advokát Rudolf Vouk.

Jeho mandanti podali stížnost právě nyní, aby ústavní soud měl prostor rozhodnout ještě před prezidentskými volbami plánovanými na příští rok. „Republika by po 90 letech mohla už pomalu zacházet se svými dějinami poněkud volněji,“ řekl Vouk.

Na dotaz, zda by Ulrich Habsburg-Lothringen skutečně chtěl kandidovat na prezidenta, právník prohlásil, že za současné právní situace si s takovou myšlenkou „nelze ani pohrávat“.

Reklama

Výběr článků

Načítám