Hlavní obsah

Záplavy opět trápí Bavorsko a Rakousko, Polsko hlásí jednu oběť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přívalové deště vyvolávající náhlé lokální záplavy se vrátily na východ Rakouska a jih Bavorska. V noci na sobotu voda zaplavila několik obcí a silnic jižně od Vídně a v bavorském podhůří Alp. V Polsku sice voda opadá, ale v pátek tak ohlásili jednu oběť. Nejvíce je postižena Česká republika s tuctem obětí.

Článek

Kvůli sesuvu půdy musela být evakuována řada domů v Klingfurthu u Vídeňského Nového Města. Voda se ale vylila z břehů i v řadě dalších dolkorakouských obcí.

Voda stoupla i v Burgerlandu. Řada míst tam byla v sobotu ráno pod vodou po prudkých lijácích, nebo je voda odřízla, uvádí rozhlasová stanice ORF. Zejména v povodí řeky Litavy na východě u maďarských hranic ranní průtrže mračen způsobily místní záplavy.

V bavorském Rosenheimu a řadě dalších obcí kolem alpského střediska Garmisch-Partenkirchen jsou mnohde hlášeny zaplavené sklepy a přerušené silnice.

Jedna oběť povodní v Polsku

V Polsku si vyžádaly povodně na jihu země jednu oběť. Utopeného muže nalezli u města Ropczyce ve čtvrtek večer, informovala v pátek polská tisková agentura PAP.

Situace na polských řekách se pomalu stabilizuje. V některých obcích se začalo v pátek uklízet po velké vodě. Okolo 1000 lidí zůstává po povodních mimo domov, voda zatopila celkem asi 500 domů hlavně v Podkarpatském a Dolnoslezském vojvodství. Nejvyšší povodňový stupeň stále platí na několika místech na jihu Polska, jsou mezi nimi města Vratislav a na polské straně Krkonoš Jelení Hora.

Voda se v pátek večer vylila z břehů v Kladsku. Zaplaveno bylo několik domů v pěti městech.

Situace na Slovensku, v Maďarsku a Srbsku

Hladina Dunaje na západě Slovenska, kde se řeka v minulých dnech na několika místech vylila z koryta, v noci na sobotu dále klesala. Stoupala naopak u Gabčíkova a Komárna, které leží dále po proudu řeky. Na Slovensku však Dunaj dosud nenapáchal vážnější škody. Na velkou vodu se připravuje Budapešť, kde by podle odhadů měla hladina Dunaje v neděli ráno kulminovat na sedmi metrech. V pohotovosti jsou záchranáři s pytli písku.

Lokální povodně po silných deštích postihly i Srbsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám