Hlavní obsah

Fischer pojede do Paříže k Sarkozymu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Český premiér Jan Fischer se v pátek 12. června sejde v Paříži s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Informoval o tom v pátek Elysejský palác. Podle diplomatických zdrojů budou oba státníci jednat především o nadcházejícím summitu Evropské unie.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Fischer v čele předsednické země EU objíždí velké členské země, aby s nimi konzultoval agendu vrcholné schůzky. V úterý zamíří český premiér do Německa, kde se setká s kancléřkou Angelou Merkelovou. Ta pak ve čtvrtek navštíví Paříž, kde bude hovořit se Sarkozym.

Podle diplomatických zdrojů Francii leží především na srdci uplatňování protikrizových opatření dohodnutých na dubnovém summitu zemí G20 v Londýně. Na vrcholné schůzce EU chce také například klást důraz na pokračování boje proti klimatickým změnám.

Fischerova schůzka se Sarkozym navazuje na podobné jednání, které spolu ve francouzské metropoli vedli ve středu šéfové diplomacií ČR Jan Kohout a Francie Bernard Kouchner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám