Hlavní obsah

Česko přes svůj odchod podpořilo závěry konference o rasismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Zástupci více než 140 zemí přijali v pátek na světové konferenci OSN proti rasismu v Ženevě podle očekávání závěrečnou deklaraci, která hodnotí situaci ve světě. Uzavřeli tak své jednání, které začalo v pondělí. Informovaly o tom zpravodajské agentury. Akci provázely diplomatické skandály.

Článek

Deklarace mimo jiné vyjadřuje politování nad přibýváním projevů nesnášenlivosti a rasového a náboženského násilí ve světě, a to včetně antisemitismu, nenávisti vůči islámu, nesnášenlivosti vůči křesťanské víře a protiarabského nepřátelství. Připomíná také, že nikdy nesmí být zapomenut holokaust.

Ženevská konference navázala na jednání z roku 2001 v jihoafrickém Durbanu. Přezdívalo se jí proto Durban II. Před osmi lety se kolem 170 zemí světa dohodlo na akčním programu k potírání diskriminace. Ten delegáti nyní hodnotili a na závěrečném textu se překvapivě shodli už v úterý.

Hlavní téma hned v první den jednání zastínil projev íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který obvinil Izrael z rasismu. Po jeho slovech mnozí účastníci odešli ze sálu. Česko se rozhodlo akci opustit úplně. [celá zpráva]

USA, Izrael, Kanada, Německo, Itálie, Polsko, Nizozemsko, Austrálie a Nový Zéland do Ženevy vůbec nedorazily.

Bez diplomatických sporů se neobešla ani durbanská konference proti rasismu v roce 2001. Kvůli protiizraelským postojům některých arabských zemí, které chtěly sionismus definovat jako rasismus, opustily tehdy fórum americká a izraelská delegace.

Reklama

Související články

USA se rozhodly pro bojkot fóra OSN o rasismu

Spojené státy v sobotu potvrdily, že se v Ženevě nezúčastní fóra při OSN o rasismu, jež má začít v pondělí. Washington dal najevo, že má jiný názor na Izrael...

Ženevská konference proti rasismu krachuje

Celosvětová pětidenní konference OSN proti rasismu a xenofobii, která v pondělí začala v Ženevě, se kvůli rozporům jednotlivých členských stran rozpadá. Už...

Výběr článků

Načítám