Hlavní obsah

Ženevská konference proti rasismu krachuje

– Ženeva

Celosvětová pětidenní konference OSN proti rasismu a xenofobii, která v pondělí začala v Ženevě, se kvůli rozporům jednotlivých členských stran rozpadá. Už o víkendu oznámily USA, že se jí vůbec nezúčastní. Konferenci bojkotují také Austrálie, Německo a další země. Francie krátce před zahájením pohrozila, že setkání okamžitě opustí, pokud se změní v "prostor pro rasistická vyjádření proti Izraeli". Izrael odvolal svého velvyslance ke konzultacím.

Článek

Konferenci dále bojkotují Nový Zéland, Kanada, Nizozemsko, Itálie, Izrael a Polsko. "Máme důvod se obávat, že konference bude zneužita k nepřípustným vystoupením, která odporují duchu úcty k jiným rasám a náboženstvím," uvedlo polské ministerstvo zahraničí.

Británie, Francie a Česká republika vyslaly do Ženevy jen velvyslance. Jedinou význačnou hlavou státu, která přijala pozvání na toto světové fórum, je tak kontroverzní íránský vůdce Mahmúd Ahmadínežád, který chtěl vymazat Izrael z mapy a popíral holocaust.

Kancelář izraelského premiéra se spolu s ministerstvem zahraničí rozhodly povolat velvyslance Ilana Elgara „ke konzultacím a na protest proti konferenci.“ Konference se koná v době, kdy si Izrael připomíná holocaust.

Ahmadínežád se setkal se svým švýcarským protějškem Hasnem-Rudolfem Merzem a čeká ho schůzka s generálním tajemníkem OSN Panem Ki-Munem, který už vyjádřil roztrpčení nad tím, kolik zemí konferenci bojkotuje.

Závěrečný text se měnil

Tomáš Husák, který zastupuje Českou republiku, uvedl, že začátek konference byl hodně pracovní. "Stále je mnoho věcí, kterých se obáváme a na kterých je třeba pracovat," řekl telefonicky ČTK. Na mysli prý měl především to, aby se již neotevírala jednání o návrhu závěrečného dokumentu. "Panuje obava, že pokud se otevřou, (konference) skončí nedohodou," uvedl.

Do původní verze návrhu některé arabské země prosadily protiizraelská stanoviska, kvůli nimž se Izrael a některé západní státy rozhodly jednání bojkotovat. K cestě do Ženevy je nepřiměl ani kompromisní text, na němž se shodl přípravný výbor. "Ten dokument je lepší, než se všeobecně očekávalo," soudí o upraveném návrhu závěrečné deklarace Husák.

České ministerstvo zahraničí je podle své mluvčí Zuzany Opletalové podobou navrženého dokumentu přesto zklamáno.

Ženevská konference navazuje na svou předchůdkyni, která se konala v roce 2001 v jihoafrickém Durbanu. Před osmi lety se asi 170 zemí světa dohodlo na akčním programu k potírání diskriminace. I tehdejší jednání ale poznamenaly diplomatické roztržky. Kvůli protiizraelským postojům některých arabských zemí, jež chtěly sionismus definovat jako rasismus, fórum opustily delegace USA a Izraele.

Reklama

Výběr článků

Načítám