Hlavní obsah

Britská královna pozvala šéfy G20 na drink, Obama jí dal iPod

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Po sérii dvoustranných setkání světových státníků, které doprovázely protesty tisíců lidí, navštívili ve středu představitelé zemí skupiny G20 v předvečer ekonomického summitu organizace britskou královnu Alžbětu II. v jejím londýnském sídle. Po recepci v Buckinghamském paláci se představitelé G20 přesunuli do Downing Street 10 k pracovní večeři.

Článek

Prominentním hostem je nesporně americký prezident Barack Obama, jenž je v Evropě pracovně poprvé. Prezident USA byl také prvním, kdo s manželkou Michelle na drink do Buckinghamského paláce krátce po páté hodině místního času dorazil. Jako jediný vstoupil zahradní bránou, ostatní státníci včetně britského premiéra Gordona Browna a jeho ženy Sarah přijížděli na hlavní nádvoří čelní bránou.

Královna od Obamy dostala iPod se záznamem její návštěvy ve Spojených státech v roce 2007.

Královna vítá první dámu USA.

FOTO: ČTK/AP

Foto: John Stillwell/Pool , Reuters

FOTO: John Stillwell/Pool , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou

FOTO: ČTK/AP

Po recepci se šéfové G20 přesunuli do sídla premiéra v Downing Street č. 10, kde je čekala pracovní večeře. Manželky stolovaly zvlášť v čísle 11. Dámské sezení se konalo bez české účasti, předseda české vlády Mirek Topolánek byl tradičně sám.

Čínský premiér Ťin-tchao, britský premiér Brown, královna Alžběta II. a v pozadí český premiér Topolánek s předsedou Evropské komise Barrosem

FOTO: ČTK/AP

Slavnostní menu sestavil známý kuchař Jamie Oliver a nechyběl na něm skotský losos, jehněčí plecko, kozí sýr, koláč a pudink. Nic vzrušujícího, ale politicky korektní, komentovala redakce listu The Guardian.

Setkání jednotlivých představitelů zemí G20

Čtvrtečnímu summitu předcházela ve středu série setkání představitelů členských zemí G20. Obama hovořil s ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem. Dohodli se na tom, že ještě letos podepíší novou smlouvu o jaderném odzbrojení a prezident USA přijal pozvání do Moskvy na červenec. [celá zpráva]

Při pozdějším setkání s čínským premiérem Chu Ťin-taem Obama slíbil, že letos přijede také do Číny.

Setkali se také francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová. Na společné tiskové konferenci pak vyzvali k regulaci globální finančního trhu. Sarkozyho úřad rovněž potvrdil, že se prezident v průběhu londýnského summitu setká s čínským premiérem, což znamená obnovení vztahů po loňské roztržce v důsledku čínského zásahu v Tibetu. 

Reklama

Související články

Obama přijíždí do Evropy

V úterý večer je v Londýně očekáván americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. Ekonomickým summitem zemí G20 tam zahájí týdenní cestu po Evropě,...

Výběr článků

Načítám