Hlavní obsah

Ve volbě hlavy Slovenska vede Gašparovič těsněji, než se čekalo

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

V sobotu ve 22:00 se uzavřely volební místnosti po celém Slovensku a po sečtení hlasů z více než poloviny okrsků v prvním kole přímých prezidentských voleb zvítězil současný prezident Ivan Gašparovič (47,5 procenta) před společnou kandidátkou opozice Ivetou Radičovou (37,2 procenta). Oba by tak měli postoupit do druhého kola voleb, které se koná za dva týdny.

Foto: Jan Koller, ČTK

Úřadující slovenský prezident Ivan Gašparovič dorazil 21. března za velkého zájmu novinářů do volební místnosti v jedné z bratislavských škol, aby zde odevzdal svůj hlas v prvním kole prezidentských voleb.

Článek

Radičové se podařilo stáhnout náskok favorizovaného Gašparoviče na deset procent, což je těsnější rozdíl, než se původně odhadovalo. Celkem se o post prezidenta Slovenské republiky ucházelo sedm kandidátů, ani jeden z nich ale nezískal nutnou nadpoloviční většinu hlasů všech více než čtyř miliónů oprávněných voličů. K urnám se jich dostavilo 43,5 procenta.

Gašparovič sledoval hokej 

Volební štáb současného prezidenta si rozložil centrálu v obci Limbach v hotelu stejného jména. Vysvětlení je prosté: Gašparovič má dům právě v této obci a oficiální prezidentskou rezidenci v Bratislavě nevyužívá.

"Odpoledne jsem byl na procházce a pak jsem se díval na hokej. Slovan Bratislava zvítězil, jak jsem předpokládal,“ těšil se prezident.

Radičová je "v klidu" 

Opoziční kandidátka Radičová rozložila svůj štáb v City Hotelu Bratislava. "Jsem úplně v klidu. Teď už je to jen na voličích,“ prohlásila s úsměvem Radičová.

Foto: Jan Koller, ČTK

Společná opoziční prezidentská kandidátka Iveta Radičová

:. Společná opoziční prezidentská kandidátka Iveta Radičová

:. Společná opoziční prezidentská kandidátka Iveta RadičováFOTO: Jan Koller, ČTK

Svou kandidátku přišli podpořit lídři všech opozičních stran. Na výsledky voleb čekali v jejich společnosti předseda Slovenské demokratické a křesťanské unie Mikuláš Dzurinda, předseda Křesťanskodemokraticképhéo hnutí Pavol Hrušovský a předseda Strany maďarské koalice Pál Csáky.

"Jsem si jist, že mezi Maďary na jižním Slovensku paní Radičová s přehledem zvítězí,“ řekl Právu Csáky.

Ve štábu obou úspěšných kandidátů panovala uvolněná atmosféra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám