Hlavní obsah

Soud se obává, že Fritzl spáchá sebevraždu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sankt Pölten

Josef Fritzl je ve špatném psychickém stavu. Dvakrát mu musel v posledních dvou dnech poskytnout pomoci psychiatr. Uvedl to ve středu na tiskové konferenci místopředseda Zemského soudu v Sankt Pöltenu Franz Cutka s tím, že úterní sezení s psychiatrem bylo velmi dlouhé. Cutka odmítl potvrdit, zda byla v úterý přítomna v soudní síni Fritzlova dcera, jak uvedl rakouský bulvární deník Kurier.

Článek

Cutka potvrdil, že po úterním stání potřeboval Josef Fritzl pomoc psychiatra. "Pan Josef F. se vrátil do vězeňského zařízení, kde měl rozsáhlý rozhovor s psychiatrem, jímž je psychoterapeut Patrik Fortier“. Zdůraznil, že "nešlo o psychologickou pomoc, nýbrž psychiatrickou“. Psychiatrické ošetření bylo podle něj součástí "prevence před sebevraždou“. Je to současně příprava na výkon trestu. [celá zpráva]

Jedenáctihodinová výpověď dcery Elizabeth na Fritzla hluboce zapůsobila. Ve středu se překvapivě přiznal ke všem bodů obžaloby, tedy i k zotročování Elizabeth a k tomu, že zavinil smrt jejich společného syna.[celá zpráva]

Fritzlův právník Rudolph Mayer po skončení středečního státní připustil, že ho obrat v procesu překvapil. Podle něj je to způsobeno tím, že jeho klient měl poprvé možnost spatřit následky svých činů. [celá zpráva]

Byla v soudní síni znásilňovaná dcera?

Podle rakouského bulvárního deníku Kurier se v úterý v soudní síni objevila i Fritzlova dcera Elisabeth. To by mohlo Fritzlovu psychiku dále podlomit.

K přítomnosti Elisabeth v soudní síni se však Cutka opakovaně odmítl vyjádřit. "Včerejší přítomnost nemohu ani dementovat, ani potvrdit. Dnes tam nebyla. Dnes jsem nepřijal žádné Fritzlovy příbuzné.“

Poté dodal: "K její úterní přítomnosti nemohu říci nic. V obecenstvu byly nějaké osoby přítomny, vím, že tam byli kolegové soudci.“ Cutka ale připustil, že neviděl všechny lidi, kteří byli v síni.

Dodal ale, že oběti mohou být přítomné jedině v soudní síni, že neexistuje žádná vedlejší místnost, ze které by šlo proces sledovat. Vypnutá je i bezpečnostní kamera kvůli ochraně obětí.

Přiznání může znamenat mírnější trest

Cutka připomenul Fritzlovo přiznání, ovšem hovořil o něm mnohem méně jednoznačně. "'Měl jsem něco udělat, já jsem to přehlédl',“ citoval Cutka Frtzlovo vyjádření a dodal. "Zda je tento výrok doznáním a představuje účinnou lítost, musí posoudit porota a soudci.“ Doznání a lítost podle něj může znamenat nižší trest.

Cutka také uvedl, jak bude vypadat poslední den jednání soudu: "Ke každému bodu obžaloby dostane porota otázku. V případě zabití by mohla znít - způsobil obžalovaný smrt dítěte tím, jak v daný okamžik jednal, i když věděl, že dítě může zemřít? Pokud porota odpoví ne, dostane doplňující otázku.“

Otázky bude moci klást nejen žalobce, ale také obhájce. Pak pronesou státní zástupce a advokát závěrečné řeči a porota se půjde poradit. Rozsudek by podle Cutky měl být vynesen ve čtvrtek odpoledne.

Obvinění Fritzla

  • Vražda: V roce 1996 zemřelo jedno z dvojčat, které mu dcera porodila. Elisabeth uvedla, že Michael začal modrat krátce po porodu. Fritzl přiznal, že jeho mrtvé tělo spálil. Za vraždu dostal doživotí.
  • Zotročování: Podle prokuratury se vztahovalo k letům 1984 až 2008, kdy Fritzl držel Elisabeth ve sklepě, někdy i spoutanou. V případě uznání viny mu za to hrozilo až 20 let vězení.
  • Znásilňování: Obžaloba uvedla, že Fritzl pravidelně dceru sexuálně zneužíval mezi 30. srpnem 1984 a 30. červnem 1989. Soud ho za to mohl poslat na 15 let za mříže.
  • Krvesmilstvo: Vztahovalo se na stejné období jako znásilňování. Fritzlovi hrozil trest až jeden rok.
  • Omezování osobní svobody: Tři děti, které mu Elisabeth zplodila, držel Fritzl protizákonně v zajetí v podzemním úkrytu. Nikdy neviděly denní světlo. Hrozilo mu za to až 10 let. Další tři děti se Fritzlovi podařilo legálně adoptovat a vychovával je v bytě s manželkou.
  • Vyhrožování násilím: Mezi 28. srpnem 1984 a 26. dubnem 2006 Fritzl opakovaně dceři a později i jejím dětem vyhrožoval plynem a výbušninami, jestliže se pokusí utéct. Hrozilo mu za to až 5 let.

Právní moci může rozsudek nabýt v úterý - pokud se proti němu nikdo neodvolá. Žalobce i obhájce mají na odvolání tři dny.

Reklama

Související témata:

Související články

Fritzl je v péči psychiatra

Pachatel nejhoršího incestu v dějinách Rakouska, který tento týden před soudem čelí mimo jiné i obvinění z vraždy, za což mu hrozí doživotí, využívá péče...

Fritzl otočil a všechno přiznal

Pachatel nejhoršího incestu v rakouských dějinách Josef Fritzl u soudu přiznal vinu z vraždy dítěte, které zplodil s dcerou Elisabeth, když ji 24 let věznil ve...

Výběr článků

Načítám