Hlavní obsah

Při nehodě bitevního vrtulníku zahynula v Rusku tříčlenná posádka

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Tři členové posádky bitevního vrtulníku Mil Mi-24 zahynuli v úterý v Rusku u Saratova. Příčina nehody není známa, čeká se na údaje z černých skříněk. Prokuratura však již případ šetří jako porušení paragrafu 351 trestního zákoníku (Poručení letových pravidel nebo přípravy k letu), uvedla agentura RIA Novosti.

Článek

Vrtulník havaroval 11:45 (09:45 SEČ) asi 18 kilometrů od letiště Pugačov v Saratovské oblasti. Helikoptéra typu Mi-24 patřila místní škole vojenských pilotů. Při dopadu vrtulník shořel.

Smrt tří členů posádky potvrdila základna, kde probíhá výcvik pilotů vrtulníků: „V čase plnění plánovaných letů při nácviku pilotáže havaroval vrtulník Mi-24. Zahynuli velitel posádky, pilot instruktor a palubní technik.

Nejmenovaný člen vyšetřovací komise řekl agentuře Interfax, že nehodu nejspíše zavinily technické příčiny. "Z úlomků vrtulníku lze dospět k závěru, že stroj se začal rozpadat ještě ve vzduchu. Proto lze předběžně usuzovat, že katastrofu způsobila technická závada. Komise však nevylučuje ani jiné verze," uvedl zdroj.

Vzhledem k tomu, že prokuratura zahájila trestní vyšetřování, je možné, že se chyby dopustil pilot.

Mil Mi 24
Těžké bitevní vrtulníky Mi-24 se vyrábějí od počátku 70. let. Létají i v české a slovenské armádě. Posádku tvoří pilot a střelec z palubních zbraní, stroj však může přepravovat i osmičlenný výsadek. Vrtulníky, které se hojně vyvážely, byly nasazeny v řadě lokálních konfliktů zejména v Africe, ale také v Afghánistánu a v Čečensku. Přes svoji robustnost, která jim umožňuje pokračovat v letu i po zásazích, jsou velmi obratné. V současné době je nahrazuje jejich derivát Mi-35.
Podobný stroj se nikde jinde nevyrábí, západní bitevní vrtulníky jsou menší a lehčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám