Hlavní obsah

Za pomoc při odchodu na onen svět dali v Rakousku podmínku

Novinky, ČTK, aš, Austrian Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SALCBURK

Na osmnáct měsíců podmíněně byl v Salcburku odsouzen 68letý lékař v důchodu, který před dvěma lety vyhověl přání své nemocné známé a pomohl jí na onen svět. Wihan rozsudek přijal, státní zástupkyně si s odvoláním vzala čas na rozmyšlenou.

Článek

Euthanasie je v Rakousku nelegální a Wihanovi hrozilo, že ve vězení stráví nejméně deset let. Soud však dospěl k závěru, že v jeho případě se jednalo o „zabití na požádání“, za něž se udělují výrazně nižší tresty než za vraždu.

Bývalý plicní specialista připravil tři smrtící injekce s morfiem. Dvě si 70letá žena píchla sama, třetí jí podal on. Wihan tvdil, že žena vyjádřila jasně přání zemřít a „on jí chtěl pomoci jako přítel“. Žaloba to zpochybňovala s odvoláním na psychiatrický posudek, podle něhož žena nebyla ve stavu, kdy o sobě mohla rozhodovat.

Ve prospěch obžalovaného ale vypovídalo několik svědků, kteří potvrdili, že nemocná žena trpícími silnými depresemi ho opakovaně žádala, aby jí pomohl zemřít. Kromě toho Wihan svůj čin nikdy nepopíral. I když je přesvědčen, že ženě pomohl, uznal, že se provinil proti zákonu.

Obžaloba také poukazovala na to, že svůj čin spáchal ze zištných důvodů. Žena mu nechala obálku s 27 000 eur (asi 700 000 korun), i když Wihan tvrdil, že za tři injekce nepožadoval žádnou odměnu. Peníze má v rukou policie.

Wihan je kontroverzní osobností. Rakouská lékařská asociace v 90. letech řešila stížnost dvou desítek žen, že se při vyšetření plic dotýkal neadekvátním způsobem jejich prsou. Případ řešila disciplinární komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám