Hlavní obsah

VIDEO: Gumový Sarkozy při večeři zapálil prezidenta Klause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvůrci francouzských gumáků si po českém premiérovi Mirku Topolánkovi, kterého zesměšňovali ve dvou dílech, našli nový terč - české prezidenta Václava Klause. Sarkozy mu sice po celou dobu vyjadřuje úctu, ale současně mu dělá jeden naschvál za druhým. Sváže mu tkaničky, takže upadne obličejem do slavnostního dortu a dokonce ho podpálí.

Článek

Klaus je nesporně vděčným tématem pro satiriky, ovšem ti francouzští se nepustli ani do jeho proslulého euroskepticismu, ani si nevzali na mušku jeho apriorní nechuť k ekologům, jimž vzkazuje, že naše planeta je modrá a nikoli zelená.

Ve skeči se Klaus účastní oficiální večeře vrcholných představitelů evropských zemí, kde je hostitelem francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který ani neumí vyslovit Klausovo křestní jméno. Neustále ale vzdává hold Bulharsku, ze kterého Klaus podle něj pochází.

Když nastraží skleničku tak, aby se Klaus polil vínem, a pokouší se skvrnu usušit svíčkou tak úspěšně, až Klauovi začně hořet rukáv saka, chopí se karafy s vodu: „Ještěže má všechny potřebné zkušenosti pro krizové situace. Ale nesuďme Vlata, drazí kolegové. Může se zapálit na mezinárodním summitu, a přitom být brán vážně." 

Sarkozy Klause šikanuje

Český prezident v tu chvíli jen podotkne: "Prosím, omluvte mě, jdu se převléknout.

To se mu však nepovede, má svázané tkaničky a upadne do dortu za Sarkozyho komentáře: „To nic, to nic. Člověk může být Vozol Klaun a zároveň velmi dobře vyřešit světovou finanční krizi."

Zaskočený Klaus se otáže: „Někdo mi svázal tkaničky?“ Sarkozy mu neodpoví a jen podotkne: "Tak dohodnuto. Než budeš předsedat Evropě, naučím tě zavazovat si tkaničky správně. Nic si z toho nedělej, řepo. Máš naši plnou důvěru. Když jsi ze země, kde lidi chodí bosi, aspoň jsi ukázal dobrou vůli a našel si boty."

V tu chvíli se Sarkozyho, který navenek vehementně obhajuje Klause jako toho správného vůdce Evropy, otáže italský premiér Silvio Berlusconi: „Nicolasi, říkám si, jestli je to dobrý nápad, svěřit jim Evropu?“

Sarkozy na to odvětí. „Ale mně přijde sympatický, na Cikána... !"

Francouzský prezident je terčem karikaturistů

Sarkozy je už dlouho vděčným terčem francouzských karikaturistů a satiriků, kteří v něm vidí ďábelského intrikána a megalomana. Gumáci si Sarkozyho začali dobírat, když se ve francouzském tisku objevily názory, že by si chtěl udržet vliv nejvýznamnější postavy v EU, tím že by se stal hlavou neoficiální eurozóny, sdružující země platící eurem.

Média k tomu vedla stále živé obavy z budoucího českého předsednictví s ohledem na velmi známý kritický postoj Václava Klause k EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám