Hlavní obsah

Francouzský expremiér půjde před soud, nařkl Sarkozyho z úplatkářství

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Bývalý francouzský premiér Dominique de Villepin se bude zodpovídat před soudem pro podezření z podílu na křivém nařčení řady politiků a manažerů z praní špinavých peněz. Byl mezi nimi i současný prezident Nicolas Sarkozy. Podle listu Le Figaro soudci už ukončili vyšetřování aféry a podepsali příslušné nařízení o zahájení soudního procesu.

Článek

De Villepin měl ještě ve funkci ministra zahraničí v roce 2004 záměrně zadržovat informace, které by vedly k očištění zmíněných osob. Údajně tak činil ve snaze prosadit se proti svému vnitrostranickému rivalovi Sarkozymu, tehdy ministru vnitra, jako prezidentský kandidát. De Villepin od počátku veškerá obvinění odmítal.

"Toto rozhodnutí nemůže nic ospravedlnit,“ uvedl de Villepin v prohlášení s tím, že i přes dlouhé vyšetřování byla fakta "zmanipulována“ tak, aby prospěla Sarkozymu.

Skandál propukl před čtyřmi lety, kdy jistý anonym zaslal justici počítačové listiny lucemburské finanční společnosti Clearstream, v níž se měly prát špinavé peníze. Z dokumentů vyplývalo, že někteří čelní politici a manažeři mají tajná zahraniční konta, na která jim prý chodily provize za prodej francouzských vojenských lodí na Tchaj-wan.

Na seznamu se ocitlo i jméno Sarkozyho. Dokumenty se ale později ukázaly jako zfalšované, což potvrdilo i šetření tajných služeb.

Reklama

Související témata:

Související články

Soudci vyslýchají francouzského expremiéra

Bývalý francouzský premiér Dominique de Villepin stane ve čtvrtek před vyšetřujícími soudci kvůli podezření, že plánoval diskreditaci nynějšího prezidenta...

Výběr článků

Načítám