Hlavní obsah

Haiderova kremace odložena, rodina nevylučuje novou pitvu

Novinky, nka, Bild

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Rodina korutanského hejtmana Jörga Haidera odložila zpopelnění jeho ostatků, které mělo proběhnout počátkem tohoto týdne. Haiderova vdova Claudia v pátek podle rakouského deníku Kronen Zeitung nevyloučila možnost druhé pitvy, označila ji nicméně za velice nepravděpodobnou.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Claudia Haiderová s dcerami Cornelií a Ulrike (obě nalevo) na pohřbu

Článek

Rakouský bulvár přitom pilně rozvíjel divoké scénáře o možné pitvě v zahraničí, v úvahu připadalo Švýcarsko nebo Itálie. Spekulovalo se také o různých spikleneckých teoriích. Jedna z verzí například uváděla, že Haiderovi dal někdo před nehodou do pití uspávací kapky.

„Všechny tyhle teorie, podle kterých dojde k další pitvě v zahraničí, jsou naprostý nesmysl,“ prohlásila Haiderová. To samé se podle ní dá říci i o teoriích o spiknutí.

Další podrobnosti Haiderová odmítla sdělit s tím, že ještě není připravená na vystupování na veřejnosti. Své stanovisko prý zveřejní, předtím je však podle ní třeba některé věci vyjasnit. Za tímto účelem si už Haiderová najala advokáta, bývalého ministra spravedlnosti Dietera Böhmdorfera.

Haiderovo tělo nyní leží v pohřebním ústavu v Klagenfurtu, termín nové kremace není znám. Rodina ho prý zveřejnit nehodlá, aby obřad mohl proběhnout v soukromí.

Haider zahynul 11. října při autonehodě. Pozdější vyšetřování prokázalo, že v době nehody jel rychlostí 142 km/h na úseku, kde je povolena sedmdesátka. V krvi měl 1,8 promile alkoholu.

Tomu ale Claudia Haiderová moc nevěří. Haider v osudný večer podle svědků téměř nepil. Opít se měl až cestou domů, kdy v gay klubu s neznámým mladíkem údajně vypil láhev vodky.Spekuluje se také o tom, že Haider možná v době nehody telefonoval nebo psal SMS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám