Hlavní obsah

Haider před havárií údajně vypil láhev vodky v gay klubu

Právo, DPA, ORF, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLAGENFURT

Tragicky zesnulý korutanský hejtman a pravicový populista Jörg Haider se podle rakouského bulváru Österreich těsně před smrtí bavil v gay klubu Zum Stadtkrämer v Klagenfurtu v doprovodu mladého muže. Přišel sem předminulý pátek ve 23:15 a podle několika svědků tu vypil láhev vodky, byl očividně opilý a potácel se.

Foto: ČTK

Jörg Haider

Článek

Bez ohledu na to, že mu lidé říkali, aby neřídil, se v 1. 05 hod. rozloučil s mladíkem, vyměnil si s ním čísla na mobil a vrávoravě usedl do auta. O třináct minut později už nežil. Rakouská média několikrát spekulovala o Haiderově homosexualitě.

Na jeho sobotním pohřbu se s ním v korutanské metropoli Klagenfurt přišlo rozloučit asi 30 tisíc lidí. Médii očekávaný pochod pravicových extrémistů se však nekonal.

Osmapadesátiletý zemský premiér tragicky havaroval před týdnem ve svém služebním voze, který řídil silně opilý (1, 8 promile alkoholu v krvi) a jel rychlostí nejméně 142 kilometrů za hodinu v místě s povolenou rychlostí 70 kilometrů za hodinu.

Přítomna byla i rakouská vláda

Za krásného slunečného počasí nesli rakev s Haiderovými ostatky přes celé město k městské radnici. Tam se s politikem rozloučila takřka celá vládní garnitura vedená prezidentem Heinzem Fischerem a sociálnědemokratickým kancléřem Alfredem Gusenbauerem.

„On (Haider) byl ten, kdo nenechal nikoho chladným - v pozitivním a negativním smyslu," řekl kancléř ve smuteční řeči před rakví vyzdobenou rudými růžemi. „Právě reakce na jeho úmrtí ukázaly, že hýbal lidmi a vyvolával v nich výrazné emoce“. Ocenil jeho „jemný cit pro potřeby lidí a pro možné změny“, i když jeho odpovědi nenacházely vždy "souhlas druhých".

Posledního rozloučení s Jörgem Haiderem se zúčastnily v Klagenfurtu desítky tisíc lidí.foto: ČTK/AP

„Zůstane v Korutanech navždy, jeho stopy jsou věčné,“ řekl jeho nástupce v hejtmanském úřadě Dörfler.

V první řadě seděly Haiderova manželka a jejich dvě dospělé dcery. Nechyběla ani jeho matka, na oslavu jejíž 90. narozenin politik spěchal v době, kdy se mu stala osudná nehoda, na jejíž následky okamžitě zemřel.

Místo nehody Jörga Haiderafoto: ČTK/AP/Gert Eggenberger

Dalším čestným hostem byl syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám, který se s Haiderem přátelil. Zástupci několika buršáckých spolků vytasili své kordy vysoko nad hlavy, veteráni druhé světové války z celého Rakouska přišli se svými vlajkami, mnoho žen a mužů přicestovalo v alpských krojích.

Zádušní mši ve střídmě vyzdobeném kostele celebroval na zvláštní přání rodiny Egon Kapellari.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám