Hlavní obsah

Gyurcsány vede menšinovou vládu, maďarská opozice požaduje hlasování o důvěře

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Po odchodu liberálního Svazu svobodných demokratů z maďarské vlády představil v pondělí socialistický premiér Ferenc Gyurcsány svou menšinovou vládu. Pravicová opozice vzápětí oznámila, že premiér by měl požádat o vyslovení důvěry v parlamentě nebo odstoupit.

Článek

Liberální strana vystoupila z vlády po neshodách se socialisty o směřování hospodářských reforem. Socialisté chtějí přibržděním reforem zastavit katastrofální propad popularity. V současnosti podporuje Gyurcsányovu Maďarskou socialistickou stranu jen deset procent Maďarů. Opoziční FIDESZ by volilo 32 procent Maďarů.

Vládní krize se prohloubila po březnovém referendu, v němž tři milióny Maďarů odmítly poplatky ve zdravotnictví a školné na vysokých školách. Podle analytiků předčasné volby nepřicházejí v úvahu. Liberálové už oznámili, že budou vládu podporovat. Je pravděpodobné, že menšinový kabinet vydrží až do termínu řádných parlamentních voleb v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám